Succeed.cz/Fórum/Jak se spojit s lidmi v oboru, kdo by mě mohl inspirovat a pomoci mi v kariéře?

Jak se spojit s lidmi v oboru, kdo by mě mohl inspirovat a pomoci mi v kariéře?

Chtěl bych se zeptat, jak vlastně najít a navázat kontakt s lidmi, kteří se pohybují v mém oboru a mohou mi pomoci s kariérním růstem. Myslím tím nejen nějaké mentory nebo zkušenější kolegy, ale i lidi, kteří mají podobné cíle a zájmy. Jaké jsou nejlepší způsoby, jak oslovit odborníky, kteří by mohli být inspirací? Je lepší začít na sociálních sítích jako LinkedIn nebo Instagram, nebo spíš osobně na různých networkingových akcích a konferencích? Měl bych se snažit o nějaké neformální setkání, nebo je lepší napsat email s žádostí o rozhovor? Případně, co když mi nikdo neodpoví? Jak zvládnout odmítnutí a zůstat motivovaný? Také by mě zajímalo, jestli máte nějaké tipy na konkrétní platformy nebo komunity, kde se setkávat s lidmi z oboru. Jak poznat, kdo je skutečně inspirativní a kdo jen předstírá? Díky za všechny tipy a rady!

138 slov
1.4 minut čtení
6. 12. 2024
Jaroslava Nováková

Hledat kontakty v oboru je fakt důležité. LinkedIn je super místo na začátek - můžeš tam sledovat lidi, kteří tě zajímají, a zapojit se do diskuzí v různých skupinách. Oslovování přes zprávy tam je běžný a když napíšeš slušně, tak většinou odpoví. Instagram taky můžeš využít, hlavně pokud se zabýváš kreativními obory. Zkus se připojit k nějakým komunitám nebo fórům, kde se sdílejí zkušenosti.

Networkingové akce a konference jsou skvělý, ale nezapomeň mít připravený nějaký krátký pitch o sobě a svých zájmech. Neformální setkání, jako káva nebo oběd, jsou super pro budování vztahů. Když ti nikdo neodpoví, nenech se odradit. Oslov víc lidí a zkus to i jinde.

Důležité je sledovat, kdo sdílí užitečný obsah a jakou mají reputaci v oboru. Inspirativní lidé většinou rádi pomáhají ostatním, takže sleduj jejich aktivity. Někdy stačí jen malý krok za hranice komfortu a najdeš lidi, co ti opravdu pomůžou.

146 slov
1.5 minut čtení
30. 8. 2024
Matěj Žemlička

Spojení s lidmi v oboru je super důležitý krok. Dobrý start je určitě LinkedIn, tam najdeš spoustu profesionálů. Klidně si posílej žádosti o spojení, ale nezapomeň přidat osobní zprávu, aby to nevypadalo jako spam. Instagram je taky fajn, zvlášť pokud máš zájem o kreativní obory, ale tam už je to víc o obsahu než o kontaktech.

Networkingový akce a konference jsou skvělý, tam můžeš potkat lidi tváří v tvář. Zkus se zapojit do diskuzí nebo se ptát na názory, lidi rádi sdílí zkušenosti. Neformální setkání jako kafe nebo oběd můžou fungovat líp než formální emaily, ale měl bys být opatrný a neotravovat. Pokud ti nikdo neodpoví, nevzdávej to. Odborníkům píše hodně lidí, takže se neboj zkusit oslovit víc lidí.

Hlavně se snaž hledat lidi, co mají podobné cíle nebo hodnoty. Komunity na Redditu nebo Facebooku můžou být taky dobrý místo na navazování kontaktů. Inspirační lidi poznáš podle toho, jak mluví o svých zkušenostech a jak chtějí pomoct ostatním. Buď otevřený novým věcem a hlavně se nenech odradit, když něco nevyjde.

168 slov
1.7 minut čtení
13. 1. 2024
František Fiala
Succeed.cz/Články/Kariérní rozvoj
Jak si vybudovat silnou profesní síť pro urychlení kariérního postupuObjevte strategie pro networking, které vám pomohou otevřít nové možnosti a příležitosti. Naučte se, jak si vybudovat silnou profesní síť a posunout s...
1000 slov
10 minut čtení
9. 6. 2023
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky