Succeed.cz/Fórum/Jak se nejlépe připravit na nový úkol na vyšší pozici?

Jak se nejlépe připravit na nový úkol na vyšší pozici?

Mám před sebou velkou změnu, protože jsem dostal nabídku na novou pozici, která je mnohem vyšší než ta, co jsem měl doteď. Jsem nadšený, ale zároveň i nervózní, protože nevím, jak se mám na tuhle výzvu pořádně připravit. Máte nějaké tipy, jak se efektivně připravit na nový úkol a zvýšit svoje šance na úspěch? Myslíte, že bych měl hodně studovat o firmě a oboru, ve kterém budu teď pracovat? Co třeba zlepšit své dovednosti v oblasti vedení týmu nebo strategického myšlení? Má smysl si najít mentora, který by mi mohl poradit a pomoct mi s přechodem na tuto novou úroveň? Jaké zdroje nebo knihy byste doporučili k tomu, abych se co nejlépe připravil na nové povinnosti? Dále bych se chtěl zeptat, jestli je důležité budovat vztahy s kolegy ještě před tím, než do nové role nastoupím. Jaké jsou vaše zkušenosti s adaptací na vyšší pozice? Měli jste někdy pocit, že vás nový úkol převyšuje a jak jste to zvládli? Díky moc za jakoukoli radu!

164 slov
1.6 minut čtení
24. 7. 2024
Dominik Sládek

Příprava na vyšší pozici může být dost stresující, ale je to taky skvělá příležitost. Určitě se zaměř na firmu a obor, ve kterém budeš pracovat. Zjisti si co nejvíc informací o jejich kultuře, hodnotách a cílech. To ti pomůže lépe porozumět tomu, co od tebe budou očekávat. Vedení týmu a strategické myšlení jsou zásadní dovednosti, takže pokud máš možnost, zapiš se na nějaké školení nebo si najdi kurzy online. Mentor ti může hodně pomoct, takže pokud máš někoho, kdo už v tomhle byznysu působí, neváhej se s ním spojit. Co se týče knih, zkus něco od Patricka Lencioniho nebo Johna C. Maxwella – oběma se dobře čtou a mají skvělé rady pro vedení. Vztahy s kolegy buduj co nejdřív, protože to ti usnadní adaptaci. Měj na paměti, že každý má někdy pocit, že to nezvládá. Důležité je nebát se požádat o pomoc a učit se z každé zkušenosti.

148 slov
1.5 minut čtení
8. 10. 2024
Karolína Šilhavá

Zdravím, mám pár tipů, co by ti mohly pomoct. Určitě se zaměř na pochopení firmy a oboru, ve kterém budeš fungovat, to je základ. Čti o aktuálních trendech, sleduj konkurenci a zkus si udělat přehled o klíčových lidech ve firmě. Zlepšit dovednosti v leadershipu je taky dobrý nápad, protože budeš muset vést tým a motivovat lidi. Mít mentora může být super výhoda, ideálně někoho, kdo byl v podobné situaci. Co se týče knih, doporučuji něco o strategickém myšlení a efektivní komunikaci. Budování vztahů s kolegy před nástupem je fajn, usnadní to adaptaci. Každý má obavy z nových výzev, ale snaž se brát to jako příležitost k růstu. Držím palce!

109 slov
1.1 minut čtení
12. 1. 2025
Jarmila Kyselová
Succeed.cz/Články/Kariérní rozvoj
Co očekávat při přechodu na vyšší pozici a jak se na to připravitPraktické rady pro úspěšný přechod do vyšší role a jak zvládnout nové výzvy.
1000 slov
10 minut čtení
25. 11. 2023
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky