Co hledat u startupu, abych věděl, že má potenciál?
Když se dívám na startupy, vždycky mě zajímá, co vlastně hledat. Jak poznat, jestli má firma šanci na úspěch nebo se jedná jen o další projekt, který brzy zkrachuje? Je jasné, že nápad samotný nestačí a že je tu spousta faktorů, které mohou ovlivnit budoucnost podnikání. Mělo by mě zajímat, kdo za startupem stojí. Jaké mají zkušenosti a znalosti v oboru? Je jejich tým dostatečně silný a rozmanitý? To je důležité, protože talentovaní lidé mohou často překonat i horší nápady. Dalším aspektem je trh. Jaká je konkurence? Jaký je potenciál růstu v daném segmentu? Také by mě zajímalo, zda má startup dobře definovanou cílovou skupinu. Jestliže ví, komu cílí a jakým způsobem to chce udělat, vypadá to slibně. Určitě bych se podíval na jejich finanční plán – mají jasnou strategii financování a prodeje? A co zákaznická zpětná vazba? Jak reagují na potřeby svých uživatelů? To vše jsou faktory, které mohou naznačovat, zda startup vůbec má potenciál. Jaké jsou vaše názory na tohle téma? Co ještě byste doporučili sledovat při hodnocení startupů?