Succeed.cz/Fórum/Co hledat u startupu, abych věděl, že má potenciál?

Co hledat u startupu, abych věděl, že má potenciál?

Když se dívám na startupy, vždycky mě zajímá, co vlastně hledat. Jak poznat, jestli má firma šanci na úspěch nebo se jedná jen o další projekt, který brzy zkrachuje? Je jasné, že nápad samotný nestačí a že je tu spousta faktorů, které mohou ovlivnit budoucnost podnikání. Mělo by mě zajímat, kdo za startupem stojí. Jaké mají zkušenosti a znalosti v oboru? Je jejich tým dostatečně silný a rozmanitý? To je důležité, protože talentovaní lidé mohou často překonat i horší nápady. Dalším aspektem je trh. Jaká je konkurence? Jaký je potenciál růstu v daném segmentu? Také by mě zajímalo, zda má startup dobře definovanou cílovou skupinu. Jestliže ví, komu cílí a jakým způsobem to chce udělat, vypadá to slibně. Určitě bych se podíval na jejich finanční plán – mají jasnou strategii financování a prodeje? A co zákaznická zpětná vazba? Jak reagují na potřeby svých uživatelů? To vše jsou faktory, které mohou naznačovat, zda startup vůbec má potenciál. Jaké jsou vaše názory na tohle téma? Co ještě byste doporučili sledovat při hodnocení startupů?

171 slov
1.7 minut čtení
2. 12. 2020
Eva Prokopová

To, co popisuješ, je přesně to, co bys měl sledovat. Hlavně ten tým – zkušenosti a dovednosti lidí jsou zásadní. Dobrý nápad sice může být zlatý důl, ale bez kvalitního týmu se to nedá utáhnout. Pak je tu samozřejmě trh a konkurence. Někdy je lepší mít průměrný nápad na rostoucím trhu než revoluční myšlenku v saturovaném odvětví. Určitě se dívej na zpětnou vazbu od zákazníků, pokud už mají nějaké uživatele. To ti může říct hodně o tom, jestli mají správnou strategii a jestli umí reagovat na potřeby trhu. A jasný finanční plán – bez toho se nehneš. Takže jo, souhlasím se vším, co jsi napsal, a ještě bych dodal sledovat i firemní kulturu. Jak se mluví o hodnotách a jak to vlastně funguje uvnitř? To ukáže hodně o tom, jak se s tím poperou i v těžkých časech.

138 slov
1.4 minut čtení
13. 1. 2025
David Blažek

Jasně, tohle je dobrý téma. Když se dívám na startupy, tak kromě týmu a trhu se zaměřuju taky na jejich schopnost adaptace. Jak rychle dokážou reagovat na změny v trhu nebo zpětnou vazbu od zákazníků? To je klíčový. Důležitý je i jejich marketingovej plán – jestli mají jasnou strategii, jak oslovit publikum, to dost napoví. A samozřejmě, co jsem si všiml, je důležitý sledovat, jestli mají nějaké „early adopters“, to jsou ty první uživatelé, co dává smysl oslovit. Když vidíte pozitivní reakce u prvních zákazníků, může to být dobrý signál. Takže souhlasím s tím co píšeš, ale nezapomeň na tu flexibilitu a ochotu se učit z chyb.

107 slov
1.1 minut čtení
15. 11. 2024
Miroslava Matějková
Succeed.cz/Články/Alternative investments
Inovativní startupy: Jak vybírat ty s nejvyšším potenciálem?Objevte tipy a techniky pro identifikaci slibných startupů a naučte se, co sledovat při hodnocení jejich potenciálu pro alternativní investice.
1000 slov
10 minut čtení
26. 1. 2020
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky