Succeed.cz/Fórum/Jak najít správného mentora pro moje potřeby?

Jak najít správného mentora pro moje potřeby?

V poslední době se mi stále častěji honí hlavou myšlenka na to, jak moc by mi mohl pomoci správný mentor. Tím myslím někoho, kdo má zkušenosti v oboru, ve kterém se chci posunout dál, a kdo by mi mohl poskytnout cenné rady a vedení. Ale jak vlastně najít toho pravého člověka? Vím, že existuje spousta různých mentorů, každý s jiným stylem a přístupem, ale jak určit, kdo je ten pravý pro mé potřeby? Mám třeba hledat někoho, kdo má podobné hodnoty jako já, nebo spíš někoho úplně jiného, kdo mě donutí myslet mimo svou komfortní zónu? A co když se bojím oslovit někoho, koho obdivuji? Jak vlastně navázat ten první kontakt a ukázat mu, že mám zájem o jeho radu a zkušenosti? Myslíte, že má smysl hledat mentora online, nebo je lepší se pokusit potkat někoho naživo během různých networkingových akcí a workshopů? Navíc bych rád věděl, jaké otázky bych měl položit při prvním setkání, abych zjistil, jestli jsme si vzájemně blízcí a jestli by naše spolupráce mohla být přínosná. Kdyby někdo měl nějaké tipy nebo zkušenosti s hledáním mentora v oblasti podnikání, kariérního růstu nebo investování, byl bych opravdu vděčný. Jaké faktory bych měl mít na paměti při výběru mentora? Pomohlo by to nějak urychlit můj pokrok směrem k mým cílům?

212 slov
2.1 minut čtení
6. 8. 2022
Milada Hlaváčová

Takže, hledání mentora je fakt důležitý krok, ale může to bejt taky dost těžký. Nejdřív si ujasni, co přesně potřebuješ. Chceš někoho s podobnýma hodnotama nebo spíš někoho, kdo ti ukáže nový úhly pohledu? Obě varianty maj svý výhody. Když máš jasně daný cíle, je to už o něco jednodušší.

Zkus se podívat na LinkedIn nebo různý online skupiny v oboru. Taky networkingový akce a workshopy jsou skvělý příležitosti. Oslovit někoho, koho obdivuješ, může být stresující, ale většina lidí ráda pomáhá, když vidí zájem. Když už se s někým setkáš, ptej se na jejich zkušenosti a co by udělali jinak. To ti ukáže, jestli si rozumíte a jestli by vás spolupráce mohla posunout dál.

No a co se týče otázek na prvním setkání – zeptej se třeba na jejich kariérní cestu nebo jak řešili překážky. To ti dá představu o tom, jestli by mohl bejt ten pravý mentor pro tebe. A pamatuj, že důležitá je i chemie mezi váma – někdy je lepší mít někoho, s kým si prostě sedneš.

169 slov
1.7 minut čtení
1. 3. 2023
Renata Řezáčová

Hledání mentora může být fakt složitý, ale pár tipů by ti mohlo pomoct. Za prvé, přemýšlej o tom, co přesně chceš zlepšit nebo naučit se. Když víš, jaký máš cíl, bude snazší najít někoho s relevantníma zkušenostma. Někdy je fajn mít někoho, kdo sdílí podobný pohled na svět, ale jindy tě může posunout někdo s úplně jiným přístupem. Zkus se podívat na online platformy jako LinkedIn nebo specializovaný fóra, kde se shromažďují lidi z tvého oboru.

Oslovení může být děsivý, ale zkuste to prostě udělat. Napiš krátkou zprávu, ve které řekneš, proč ho obdivuješ a jak bys chtěl využít jeho zkušenosti. Mnoho lidí bude rádo, že je někdo osloví.

Na networkingových akcích se snaž buď přirozený a otevřený. Zeptej se na jejich kariérní cestu a co je motivovalo. A když už si s někým povídáš, neboj se ptát na rady ohledně toho, co tě zajímá. Při prvním setkání se zaměř na to, jak si rozumíte v názorech a cílech – to ti napoví, jestli byste mohli spolupracovat.

Celkově je dobré hledat někoho s určitým respektem v oboru, ale taky mít na paměti, že mentorství by mělo být oboustranné. Takže buď otevřený a připravený na to, co bys mohl nabídnout i ty. Hodně štěstí!

201 slov
2 minut čtení
30. 1. 2024
Luboš Pecka
Succeed.cz/Články/Mentorship
5 klíčových otázek, které byste měli položit potenciálnímu mentoroviObjevte, jak správně posoudit vhodnost mentora a co se ptát na začátku spolupráce. Zjistěte, jaké otázky jsou klíčové pro úspěšný mentoringový vztah.
1000 slov
10 minut čtení
1. 11. 2021
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky