Succeed.cz/Fórum/Co očekávat na prvním setkání s mentorem?

Co očekávat na prvním setkání s mentorem?

Když mám jít poprvé na schůzku se svým mentorem, tak vůbec nevím, co si mám připravit nebo jak se chovat. Je to pro mě trochu stresující situace, protože chci udělat dobrý dojem a zároveň si odnést co nejvíc užitečných informací a zkušeností. Mám se třeba nějak důkladně představit? Jaké otázky bych měl položit, aby mě mentor bral vážně? Nebo bych měl spíš nechat mluvit jeho a poslouchat, co říká? Vím, že by bylo fajn mít nějakou představu o tom, co vlastně chci od mentorství získat, ale pořád si nejsem jistý, jestli je lepší být konkrétní nebo spíš otevřený různým tématům. Měl bych mu říct o svých cílech a plánech, nebo se zaměřit na to, co mě trápí v současnosti? A co se stane, když první schůzka nebude taková, jakou jsem si představoval? Co když se mi nebude líbit jeho styl nebo přístup? Jak se s tím vyrovnat? Taky bych chtěl vědět, jak dlouho by měla taková první schůzka trvat a jestli je dobré mít s sebou nějaké materiály k diskuzi nebo něco podobného. Jaké jsou vlastně nejlepší praktiky pro tohle první setkání? Mohli byste mi prosím poradit, jak to celé zvládnout?

191 slov
1.9 minut čtení
23. 5. 2022
Bedřich Richter

Takže, první schůzka s mentorem může být dost nervózní, ale v pohodě. Nemusíš mít žádné super plány, spíš si ujasni, co chceš z toho vztahu vytěžit. Je dobrý mít nějaké otázky připravený, třeba ohledně jeho zkušeností nebo jak řešil podobné situace. Můžu doporučit, abys se trochu představil – něco o sobě, co děláš, jaký máš cíle. Ale klidně ho nech mluvit, je to jeho příležitost ti předat znalosti.

Pokud tě něco trápí nebo máš konkrétní otázky, neboj se to říct. Můžeš říct i o svých plánech do budoucna. Nejdůležitější je být otevřený a nechat věci plynout. Když se ti nebude líbit jeho styl, tak to neber jako konec světa – prostě mu to můžeš říct nebo zvážit další schůzky.

Co se týče délky schůzky, tak většinou to bývá kolem hodiny, ale záleží na vás dvou. Určitě si vezmi něco na psaní, aby sis mohl dělat poznámky. Většina mentorů ocení, když ukážeš zájem a že jsi připravený.

Hlavně se snaž relaxovat a užít si to. Je to příležitost učit se a získávat nové perspektivy.

170 slov
1.7 minut čtení
30. 12. 2024
Rudolf Šindelář

Na první schůzce s mentorem je dobré mít na paměti pár věcí. Určitě se představ, ale nemusíš to přehánět. Stačí pár vět o sobě, co děláš a jaký máš vztah k oblasti, ve které hledáš radu. Je fajn mít připravené otázky, ale klidně nechej prostor, aby mluvil i on. Zjistíš tak jeho styl a přístup.

Jasně, měl bys mít představu o tom, co chceš, třeba cíle nebo nějaké problémy, co tě trápí. Ale buď otevřený i jiným tématům. Nakonec se to může vyvinout úplně jinak, než si myslíš.

Co se týče doby trvání schůzky, tak hodina nebo hodina a půl je asi v pohodě. Pokud máš nějaké materiály nebo poznámky, klidně si je vezmi. Ukaž tím, že jsi připravený.

Pokud by ti styl mentora neseděl, tak to neber jako konec světa. Můžeš z toho vzít něco užitečného nebo se třeba pokusit najít jiného mentora. Neboj se být upřímný ohledně svých pocitů. Hlavně si nenech ujít příležitost a užij si to!

157 slov
1.6 minut čtení
17. 9. 2024
Dana Matoušková
Succeed.cz/Články/Mentorship
5 klíčových otázek, které byste měli položit potenciálnímu mentoroviObjevte, jak správně posoudit vhodnost mentora a co se ptát na začátku spolupráce. Zjistěte, jaké otázky jsou klíčové pro úspěšný mentoringový vztah.
1000 slov
10 minut čtení
1. 11. 2021
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky