Succeed.cz/Fórum/Jak najít dobrého mentora pro podnikání?

Jak najít dobrého mentora pro podnikání?

V poslední době hodně přemýšlím o tom, jak důležitou roli hraje mentorství v podnikání a osobním rozvoji. Vím, že mít dobrého mentora může být klíčové pro úspěch, ale jak vlastně začít hledat někoho, kdo by mi mohl pomoci? Přemýšlím o různých možnostech, jako jsou networkingové akce, podnikatelské inkubátory nebo třeba online platformy, kde se lidé sdružují. Jaké zkušenosti máte vy s hledáním mentora? Myslíte si, že by měl být někdo z oboru, ve kterém chci podnikat, nebo by stačilo, kdyby měl zkušenosti s podnikáním obecně? A co taková osobní chemie? Je to důležité? Zajímalo by mě také, jak jste vy sami našli své mentory a co všechno vám to přineslo. Mám pocit, že dobrý mentor může poskytnout nejen odborné rady a tipy, ale také motivaci a podporu v těžkých chvílích. Jak tedy na to? Jakým způsobem navázat kontakt a přesvědčit někoho, kdo má spoustu zkušeností a znalostí, aby investoval svůj čas do mě?

153 slov
1.5 minut čtení
30. 4. 2023
Antonín Buchta

Když chceš najít dobrého mentora, je fajn začít u svých kontaktů. Zkus se podívat na lidi, které znáš, a uvidíš, jestli někdo z nich nemá zkušenosti v oboru, který tě zajímá. Networkingové akce jsou super, tam potkáš hodně lidí, co mají co říct. Podnikatelské inkubátory můžou být taky dobrý tip – často tam jsou lidé, co už prošli těžkým startem a rádi poradí.

A jo, měl by mít nějaké zkušenosti s podnikáním, ideálně v oboru, co tě zajímá. Ale nemusí to být striktně jen ten samý obor – důležitější je umět naslouchat a umět se poučit i z jiných oblastí. Osobní chemie je fakt důležitá; když si s tím člověkem sedneš, bude to pro oba mnohem příjemnější.

Navázání kontaktu? Zkus mu napsat e-mail nebo zprávu na LinkedInu. Buď upřímný a řekni mu, proč bys chtěl mít jeho podporu. A pokud se ti podaří domluvit si schůzku, tak buď připravený – měj připravené otázky a ukazuj zájem o jeho názory. Věřím, že ti mentorství může přinést hodně nejen v radách, ale i v motivaci a podpoře během těžkých chvil.

177 slov
1.8 minut čtení
12. 1. 2025
Denisa Ševčíková

Hledání dobrého mentora není jednoduchý úkol, ale určitě to stojí za to. Je fajn začít s networkingovými akcemi, tam potkáš spoustu zajímavých lidí. Podnikatelské inkubátory taky bývají plné zkušených profesionálů, co mají co nabídnout. Online platformy jako LinkedIn můžou být taky užitečné, ale je potřeba se snažit navázat osobní kontakt.

Co se týče výběru mentora, měl by mít ideálně zkušenosti v oboru, kterému se chceš věnovat. Ale někdy může být užitečné mít mentora i z jiného oboru, pokud ti může nabídnout jiný pohled na věc. Osobní chemie je fakt důležitá; musíš si s tím člověkem rozumět a cítit se u něj pohodlně, abys mohl otevřeně mluvit o svých problémech a nápadech.

Pokud chceš někoho oslovit, buď přímý a upřímný ohledně toho, proč ho chceš za mentora. Můžeš zmínit jeho úspěchy a jak tě inspirují. Zkus mu poslat zprávu nebo ho požádat o krátké setkání na kávu. I když to může být zastrašující, většina lidí ocení, když máš zájem se učit.

Osobní zkušenost mi ukazuje, že mít mentora ti může dost pomoct nejen s radami ohledně byznysu, ale taky s motivací a podporou v těžkých chvílích.

184 slov
1.8 minut čtení
20. 10. 2024
Jiří Dvořáček
Succeed.cz/Články/Mentorship
Jak maximálně využít vztah s mentorem pro osobní růstObjevte, jak efektivně využít mentoring pro váš profesní rozvoj. Přečtěte si tipy a strategie, které vám pomohou vyždímat z vašeho mentora maximum.
1000 slov
10 minut čtení
3. 1. 2023
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky