Succeed.cz/Fórum/Co se mám zeptat mentora při první schůzce?

Co se mám zeptat mentora při první schůzce?

Když se chystám na svou první schůzku s mentorem, pořád přemýšlím, co všechno bych měl vědět a co se ho vlastně ptát. Je to pro mě dost důležitý moment, protože si uvědomuji, jak cenné jsou zkušenosti někoho, kdo už prošel tím, čím já teď procházím. Takže, co by mohlo být dobré začít? Mám začít s otázkami ohledně jeho vlastních zkušeností v oboru? Jak se dostal tam, kde je teď? Jaké překážky musel překonat a co by mi doporučil při začínání kariéry v podnikání nebo investování? Měl bych se ho také zeptat na nějaké konkrétní techniky nebo strategie, které považuje za nejefektivnější? A co třeba jeho názory na současné trendy v digitálním podnikání? Je dobré ptát se na to, jak se vyrovnat s neúspěchy nebo krizemi, které mohou přijít? Myslím, že by mohlo být také zajímavé zjistit, jak vidí budoucnost mého oboru a co by doporučil zaměřit se na v následujících letech. Jak moc otevřený by měl být diskusi o platových očekáváních a jak to vůbec rozebrat? Měl bych se ho ptát i na to, jak si vybudoval svou síť kontaktů a zda má nějaké tipy pro networking? A co třeba osobní rozvoj – jakou roli v jeho kariéře hrál mentoring, ať už jako mentor nebo mentee? Jaké knihy nebo zdroje mu pomohly na jeho cestě? Nakonec, je dobré mít připraveny i nějaké otázky o tom, co očekává od našeho vztahu mentor-mentee a jak bychom mohli spolupracovat na mých cílech? To vše mi vrtá v hlavě a nevím, co je vlastně nejdůležitější. Jak to máte vy – co byste považovali za klíčové otázky při prvním setkání s mentorem?

267 slov
2.7 minut čtení
19. 7. 2023
Denisa Stará

Když jdeš na první schůzku s mentorem, je dobrý mít v hlavě pár důležitých věcí. Určitě se ho zeptej na jeho kariérní cestu, co ho dostalo tam, kde je teď. Jaké měl výzvy? Co by udělal jinak? Zjisti, jaké techniky a strategie považuje za klíčové v oboru, co funguje a co ne. Můžeš se ho zeptat na jeho názory na aktuální trendy a kam vidí budoucnost odvětví. Taky je dobré otevřít téma neúspěchů – jak se s nimi vyrovnával? Když mluvíte o networking, ptej se, jak si budoval kontakty a jaké má tipy. A nezapomeň na osobní rozvoj – co pro něj znamenal mentoring? Všechny tyhle otázky ti můžou pomoct víc pochopit jeho pohled na svět, a i to, jak byste mohli spolupracovat na tvých cílech. Nakonec je fajn mít i otázky ohledně očekávání od vašeho vztahu. Hlavně buď přirozený a otevřený.

142 slov
1.4 minut čtení
8. 8. 2024
Elena Jedličková

Myslím, že je super mít připravené otázky před schůzkou. Začít s jeho zkušenostma a cestou k úspěchu je fajn – dozvíš se, co ho motivovalo a jak překonal překážky. Určitě se ho zeptej na konkrétní techniky nebo strategie, co považuje za klíčové v oboru. Současné trendy jsou taky důležité, tak proč se nezeptat na jeho názor? Neúspěchy a krizový management jsou součástí každé kariéry, takže to může být zajímavá diskuze.

Networking je další dobrý téma, zkus zjistit, jak budoval kontakty a jestli má nějaké tipy. A jak moc mu pomohl mentoring? To by ti mohlo hodně otevřít oči. Knihy a zdroje, co ho ovlivnily, ti můžou poskytnout inspiraci.

A nakonec, jasně, bavit se o očekáváních v mentorství a jak si představuje vaši spolupráci je klíčové. Měj na paměti, že je to o obou stranách a co si vzájemně můžete nabídnout.

139 slov
1.4 minut čtení
6. 7. 2024
Helena Kyselová
Succeed.cz/Články/Mentorship
Jak maximálně využít vztah s mentorem pro osobní růstObjevte, jak efektivně využít mentoring pro váš profesní rozvoj. Přečtěte si tipy a strategie, které vám pomohou vyždímat z vašeho mentora maximum.
1000 slov
10 minut čtení
3. 1. 2023
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky