Succeed.cz/Fórum/Kdy je nejlepší začít hledat mentora pro kariérní růst?

Kdy je nejlepší začít hledat mentora pro kariérní růst?

Zdravím všechny, mám na srdci otázku, která mě už nějakou dobu trápí. Kdy vlastně začít hledat mentora, pokud chci posunout svou kariéru na další úroveň? Vím, že mít dobrého mentora může být obrovským přínosem, ale nejsem si jistý, jestli to mám začít řešit hned na začátku své kariéry, nebo je lepší počkat, až budu mít nějaké zkušenosti a konkrétní cíle. Vlastně se mi zdá, že spousta lidí kolem mě už má své mentory, zatímco já pořád váhám a nevím, jestli jsem na to připravený. Měl bych hledat někoho v oboru, ve kterém pracuji, nebo by bylo lepší najít mentora s širším přehledem v podnikání? A co když nevím přesně, co chci dělat? Pomůže mi mentor najít správný směr, nebo by to bylo zbytečné? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem a kdy jste se rozhodli hledat svého prvního mentora? Děkuji za jakékoli rady a tipy!

145 slov
1.5 minut čtení
16. 1. 2023
Ludmila Vyskočilová

Mentora bys měl hledat, jakmile máš pocit, že chceš něco změnit nebo posunout. Klidně na začátku kariéry, když ještě nemáš jasné cíle. Mentor ti může pomoct ujasnit směr a nasměrovat tě k příležitostem, které bys sám možná přehlédl. Ideální je najít někoho z oboru, protože má zkušenosti, které ty zatím nemáš. Ale klidně můžeš mít i mentora s širším přehledem, pokud ti to dá jiný pohled na věci. Hlavně se neboj se ptát a hledat rady - čím víc otázek, tím víc odpovědí. I když nevíš přesně co chceš, mentor ti pomůže zmapovat tvoje možnosti a to je cenné.

99 slov
1 minut čtení
9. 10. 2022
Libor Havel

Hledání mentora je fakt důležitý krok, ale kdy začít? Podle mě není špatný začít už na začátku kariéry, když máš nějaké cíle, i když třeba nejsou úplně přesné. Mentor ti může pomoct ujasnit si, co vlastně chceš dělat a kam směřovat. Můžeš najít někoho v oboru, ale i někoho s širším přehledem. Zkušenosti s mentorem se můžou hodit všude, nejen v konkrétní specializaci. A když nevíš, co chceš, tak se neboj oslovit někoho, kdo ti může otevřít oči a ukázat možnosti. Důležitý je, aby sis s tím člověkem rozuměl a byl otevřený jeho radám. Někdo to řeší hned, jiní čekají, ale každopádně je to dobrý krok pro osobní a kariérní růst.

111 slov
1.1 minut čtení
26. 3. 2023
Jakub Prokop
Succeed.cz/Články/Mentorship
Kdy je ten správný čas začít hledat mentora v kariérním životěObjevte klíčové momenty v kariéře, kdy se mentoring stává nezbytným nástrojem pro váš profesní růst a úspěch. Naučte se, jak a kdy hledat mentora, aby...
1000 slov
10 minut čtení
14. 4. 2020
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky