Succeed.cz/Fórum/Jak poznám, že potřebuji mentora v podnikání?

Jak poznám, že potřebuji mentora v podnikání?

Podnikání je dneska dost náročné a já si poslední dobou čím dál víc uvědomuji, jak důležité je mít vedle sebe někoho, kdo už si tím prošel. Jenže jak vlastně poznat, že jsem v té fázi, kdy by mi mohl mentor hodně pomoct? Nejde jen o to, mít nějaké základní znalosti nebo zkušenosti, ale já se cítím občas ztracený a nevím, jestli to je normální. Třeba když se snažím rozjet svůj vlastní projekt, mám spoustu nápadů, ale zároveň se bojím udělat ten první krok. Měli byste mít mentora už předtím, než začnete podnikat, nebo je to něco, co přijde až později? Jaké signály bych měl sledovat? Mám pocit, že se občas točím v kruhu a snažím se vymyslet všechno sám. Je to normální? Kdy člověk dospěje k tomu rozhodnutí, že potřebuje někoho zkušenějšího na své straně? Měl bych čekat na nějaké konkrétní problémy nebo situace, které mě donutí hledat pomoc? A co třeba momenty frustrace nebo neúspěchu – jsou to ty chvíle, kdy si říkám "jo, teď určitě potřebuju mentora"? Jak vlastně najít toho správného člověka, který by mě nasměroval a podpořil? Zvlášť když je na trhu tolik různých přístupů a stylů podnikání? Všechny tyto myšlenky mi kolují hlavou a nevím, zda jsem na správné cestě. Jak jste to měli vy? Jak jste poznali, že nastal čas na mentora?

218 slov
2.2 minut čtení
11. 4. 2023
Libor Brabec

Je to úplně normální, cítit se ztraceně v podnikání. Mnoho lidí prochází obdobím, kdy mají spoustu nápadů, ale neví, jak je realizovat. Pokud se už nějakou dobu snažíš rozjet projekt a cítíš, že stagnuješ nebo se točíš v kruhu, může to být signál, že bys mohl potřebovat mentora. Je dobrý mít někoho, kdo ti ukáže cestu a pomůže ti vyhnout se častým chybám. Můžeš si všimnout, že když narazíš na problém nebo se dostaneš do situace, kdy nevíš, co dál, je to chvíle, kdy by ses měl zamyslet nad tím, jestli by ti mentor nepomohl. Není nutné čekat na velké neúspěchy; stačí mít pocit, že sám na to nestačíš. Co se týče hledání mentora, zkus oslovit lidi ve svém okolí nebo na networkingových akcích – někdo s podobnými zkušenostmi ti může poskytnout cenné rady a podporu. Hlavně se neboj požádat o pomoc.

142 slov
1.4 minut čtení
9. 10. 2024
Vojtěch Vrba

Tak to, co popisuješ, je úplně normální. Mnoho podnikatelů se cítí ztraceně a mají pocit, že se točí v kruhu, zvlášť když začínají. Signály pro hledání mentora můžou být různé. Například, když máš spoustu nápadů, ale nevíš, jak je realizovat. Když jsi na pokraji frustrace a nevydržíš si poradit s některými problémy nebo situacemi. Taky to může být, když se cítíš osaměle a potřebuješ někoho, kdo už tím prošel a může ti pomoct se posunout dál. Není špatný mít mentora už na začátku, protože můžeš ušetřit spoustu času a chyb. Když už si říkáš "tak teď by mi někdo mohl pomoct", je to vlastně dobrý okamžik na to hledat někoho zkušenějšího. Co se týče hledání správného mentora, hledej někoho, kdo má zkušenosti v oblasti, ve které chceš podnikat a s kým si sedneš i lidsky. Může to být někdo z tvé sítě nebo přes doporučení. Nečekej na velký problém – začni aktivně hledat pomoc už teď, pokud máš pocit, že by ti to pomohlo.

164 slov
1.6 minut čtení
30. 1. 2024
Daniel Macháč
Succeed.cz/Články/Mentorship
Kdy je ten správný čas začít hledat mentora v kariérním životěObjevte klíčové momenty v kariéře, kdy se mentoring stává nezbytným nástrojem pro váš profesní růst a úspěch. Naučte se, jak a kdy hledat mentora, aby...
1000 slov
10 minut čtení
14. 4. 2020
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky