Succeed.cz/Fórum/Jak rychle vymyslet nové nápady pro podnikání?

Jak rychle vymyslet nové nápady pro podnikání?

Třeba se nacházíte ve fázi, kdy potřebujete nový podnikatelský nápad, ale nevíte, jak začít. Jak to vlastně udělat, abyste přišli s něčím originálním a zajímavým? Jak byste mohli rychle vymyslet nové nápady pro podnikání, aniž byste se příliš zdržovali? Je to vůbec možné? Mám pocit, že na internetu je spousta informací, ale když přijde na to vymyslet něco nového, člověk se najednou cítí bezradně. Zkoušel jsem brainstorming, ale často se mi stává, že se mi nápady zdají příliš obyčejné nebo už dávno použité. Existují nějaké konkrétní strategie nebo techniky, které by mohly urychlit tento proces? Jak se dostat do správného myšlení a naladit se na kreativitu? Co třeba inspirovat se okolím nebo sledovat trendy a novinky v oblastech, které mě zajímají? Jak moc byste doporučili zapojení dalších lidí do procesu? Je lepší pracovat samostatně a za experimentovat s vlastními myšlenkami, nebo mít skupinu lidí a posouvat se dál společně? A co třeba jít na procházku nebo změnit prostředí - může to skutečně pomoci k novým nápadům? Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Co všechno vám pomohlo přijít na skvělý nápad v minulosti? Jsou nějaké konkrétní příklady z vašeho života, které byste mohl sdílet? Jaká je vaše oblíbená metoda pro generování nápadů?

201 slov
2 minut čtení
9. 1. 2023
Tereza Švábová

Zkus tohle: začni tím, že se zaměříš na problémy, které tě nebo tvoje okolí trápí. Vylepšování věcí, co už existují, je často cesta k zajímavým nápadům. Pak si dej brainstorming, ale ne jen tak - třeba si napsat 10 nápadů za 10 minut a vůbec se neohlížet na kvalitu. Klíč je v rychlosti. Můžeš taky zkoušet techniky jako mind mapping nebo SCAMPER, což ti pomůže nápady posunout dál.

Sledování trendů je fakt dobrý, ale nezapomeň na to, co tě baví. Zkus se inspirovat různými odvětvími - třeba jít do kavárny, sledovat co tam lidi dělají nebo číst o nových gadgetech. Změna prostředí je super; procházka nebo nová káva můžou spustit kreativitu.

A ohledně spolupráce - někdy je fakt fajn pracovat s někým, kdo má jiný pohled na věci. Diskuze s přáteli nebo kolegy může přinést nápady, které bys nikdy sám nevymyslel. Takže klidně zapoj další lidi, ale nezapomeň si pak udělat čas i na vlastní myšlenky.

Osobně jsem jednou vymyslel nápad na podnikání během cesty vlakem, když jsem viděl, jak lidi bojují s nudou. Tak jsem si říkal, co kdybych vytvořil aplikaci na zábavu během cest? Nakonec to vedlo k něčemu zajímavému. Takže klidně experimentuj a sleduj, co tě inspiruje!

199 slov
2 minut čtení
27. 4. 2024
František Jirásek

Myslím, že klíč je v kombinaci různých přístupů. Zkus si udělat brainstorming, ale ne sám – zapoj kamarády nebo kolegy. Čím víc různých pohledů, tím víc nápadů. Taky mě často inspiruje změna prostředí, takže procházka nebo kavárna může udělat divy. Sleduj trendy na sociálních sítích, co lidi zajímá, co frčí. Zkus i techniku „SCAMPER“, kde se ptáš, jak bys mohl něco upravit nebo zlepšit. A neboj se experimentovat! Nápady nemusí být super originální na první dobrou – někdy stačí malá úprava něčeho existujícího. A hlavně se nenech odradit, když se ti zdají nápady obyčejné. Mnoho úspěšných podnikatelů začínalo s jednoduchými myšlenkami. Držím palce!

103 slov
1 minut čtení
17. 11. 2024
Stanislav Pícha
Succeed.cz/Články/Inovace v podnikání
Kreativní techniky pro generování inovativních nápadů: Osvědčené metody pro úspěšný brainstormingObjevte osvědčené kreativní techniky, které pomohou vašemu týmu generovat inovativní nápady a posunout vaše projekty na novou úroveň. Naučte se, jak b...
1000 slov
10 minut čtení
14. 8. 2021
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky