Succeed.cz/Fórum/Jak najít motivaci k učení nových dovedností online?

Jak najít motivaci k učení nových dovedností online?

Jsem už nějakou dobu v procesu zlepšování svých dovedností, ať už jde o programování, design nebo marketing, ale poslední dobou se mi nedaří najít tu správnou motivaci. Když sedím doma s počítačem, mám pocit, že je toho na mě moc. Je tolik různých online kurzů a zdrojů, ale já se prostě nedokážu donutit začít nebo dokončit, co jsem si vybral. Zkoušel jsem plánovat si čas na učení, ale stejně mě často přepadne lenost nebo rozptýlení. Jak z toho ven? Existuje nějaký osvědčený způsob, jak se dostat do „learning mode“ a udržet si motivaci? Jak se třeba soustředit na konkrétní cíl a neztrácet se v informacích? Máte někdo tipy na to, jak překonat prokrastinaci a udělat z učení příjemnou aktivitu? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních, co jim pomohlo najít motivaci k online vzdělávání. Co funguje vám a co jste třeba zkoušeli, abyste se dostali do správného mindsetu pro učení nových dovedností? Děkuji za jakékoliv rady!

154 slov
1.5 minut čtení
27. 9. 2021
Matěj Pospíšil

Sehnat motivaci k učení online může být fakt oříšek, ale pár věcí mi pomohlo. První je si stanovit jasný cíl. Třeba místo "chci se naučit programování" si řekni "chci vytvořit jednoduchou webovou stránku za měsíc". To ti dá konkrétní směr.

Další tip je rozdělit si studium na menší úkoly. Místo hodinového videa si dej třeba 20 minut a pak pauzu. Tím jakoby zmenšíš tu horu, co před tebou stojí. A pauzy jsou klíčový, to ti dá prostor na regeneraci hlavy.

Je dobrý mít i nějaký systém, kdy a kde se učíš. Zkus se vyhnout rozptýlením typu sociální sítě, třeba si zapni režim nerušit nebo se uč v jiném prostředí než doma. Mě pomáhá mít jasně označené "studiové" místo a čas, abych si vytvořil rutinu.

Jinak nezapomeň oslavovat malé úspěchy! I když dokončíš jen jednu lekci nebo se naučíš nový termín, prostě si dej malou odměnu. Tím uděláš učení příjemnější a víc motivující.

A nakonec, neboj se spojit se s ostatními – online komunity nebo studijní skupiny můžou dodat energii a motivaci, když vidíš, že v tom nejsi sám.

175 slov
1.8 minut čtení
1. 11. 2024
Jarmila Machačová

Zní to, že se dostáváš do klasického začarovaného kruhu, kdy je toho prostě moc a ty nevíš, kde začít. Zkus si vybrat jeden konkrétní kurz nebo dovednost, na kterou se chceš soustředit, a dej si jasný cíl. Místo plánování na měsíc dopředu si třeba naplánuj jen týden. Rozděl si to na malé úkoly a odškrtávej je, jak je splníš. Pomůže ti to vidět pokrok a udržet motivaci.

Taky si můžeš vytvořit rutinu – třeba se učit každý den stejnou dobu. Někdo má rád studijní playlisty s hudbou, co mu pomůže se soustředit. A pokud tě něco rozptyluje, zkus vypnout notifikace nebo použít aplikace na blokaci sociálních sítí během učení.

Další tip – najdi si komunitu nebo někoho, kdo má podobné cíle. Společné učení může být mnohem motivující a pomůže ti se držet v obraze. Nakonec, nezapomínej si dávat odměny za splněné úkoly. Třeba si po dokončení lekce dopřej nějaký film nebo něco dobrého na jídlo. Hlavně to nevzdávej, každý začátek je těžký!

161 slov
1.6 minut čtení
17. 11. 2023
Anna Píchová
Succeed.cz/Články/Osobní vývoj
Kde hledat motivaci k osobnímu rozvoji v digitální doběObjevte, jak najít a udržet motivaci pro osobní rozvoj v rychlém digitálním světě. Rady, tipy a inspirace, které vám pomohou na vaší cestě k úspěchu.
1000 slov
10 minut čtení
9. 3. 2021
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky