Succeed.cz/Fórum/Jak můžu použít mindfulness pro zvýšení své produktivity v práci?

Jak můžu použít mindfulness pro zvýšení své produktivity v práci?

Zajímalo by mě, jak vlastně můžu využít mindfulness, abych zvýšil svou produktivitu v práci. Chtěl bych se dozvědět, jestli existují nějaké konkrétní techniky nebo praktiky, které mi mohou pomoci lépe se soustředit a zvládat stres během pracovního dne. Například, cítím, že se často rozptyluju různými podněty kolem sebe a někdy je těžké se dostat do takového pracovního flow. Myslím si, že když bych byl více přítomný v tom, co dělám, mohl bych odvádět lepší práci a mít méně úzkosti z termínů. Vím, že mindfulness zahrnuje různé formy meditace a sebeuvědomění, ale nevím přesně, jak to zakomponovat do svého pracovního režimu. Můžete mi doporučit nějaké jednoduché cvičení nebo rituály, které by se daly snadno začlenit během hektického dne? Možná máte i nějaké tipy na to, jak si vytvořit prostředí, které podporuje koncentraci a klid? Jak jste to zvládli vy? Jaké změny jste si všimli ve své produktivitě poté, co jste začali praktikovat mindfulness? Rád si poslechnu vaše zkušenosti a rady. Děkuju!

160 slov
1.6 minut čtení
19. 12. 2023
Eva Ševčíková

Mindfulness může být fakt super pro zlepšení produktivity. Zkus pár jednoduchých technik. Například, začni den s pár minutami hlubokého dýchání, to ti pomůže uvolnit se a naladit se na práci. Když sedíš u stolu, dej si krátké pauzy, klidně každou hodinu, na 5 minut se zaměř na to, co tě obklopuje – zvuky, tváře lidí, nebo třeba jen na svůj dech. To tě vrátí do přítomnosti.

Pokud tě rozptylují podněty, zkus si udělat „tichou zónu“ – použij sluchátka a poslouchej ambientní hudbu nebo zvuky přírody. Také si můžeš napsat seznam úkolů na den, abys měl jasnou představu o tom, co dělat a nepřemýšlel nad tím, co všechno ještě musíš stihnout.

Co se týče prostředí, snaž se mít na stole minimum věcí, aby tě nic nerušilo. Když se dostaneš do flow, snaž se to udržet co nejdéle. Mně pomohlo i to, že jsem si třeba na chvíli po práci zpomalil a myslel na to, co jsem zvládl. Všiml jsem si, že jsem pak byl méně vystresovaný a víc produktivní. Zkus to a uvidíš!

172 slov
1.7 minut čtení
29. 10. 2024
Lucie Pavlíková

Mindfulness ti může fakt pomoct s produktivitou. Zkus pár jednoduchých technik, co se dají snadno zakomponovat do dne. Například, když začneš pracovat, dej si na 5 minut pauzu a jen se soustřeď na svůj dech. To tě zklidní a připraví na práci. Můžeš to dělat i během dne – když cítíš stres, stačí pár hlubokých nádechů a výdechů.

Další věc je, že si můžeš udělat krátké „mindful breaky“, třeba každou hodinu na 2-3 minuty. Jen si sedni, vypni všechno kolem a vnímej, co cítíš a slyšíš. Taky zkus minimalizovat rozptýlení – vypni notifikace na telefonu, vytvoř si klidné pracovní místo, kde tě nic nebude rušit.

A co se týče prostředí, snaž se mít kolem sebe věci, co tě uklidňují – rostliny, nebo nějaké příjemné fotografie. Všiml jsem si, že když jsem začal víc praktikovat mindfulness, tak jsem byl soustředěnější a měl jsem i méně stresu ohledně termínů. Takže to určitě stojí za zkoušku.

152 slov
1.5 minut čtení
19. 12. 2024
Daniela Hájková
Succeed.cz/Články/Osobní vývoj
Jak využít mindfulness pro zlepšení sebevědomí a produktivityObjevte, jak může mindfulness pozitivně ovlivnit vaše sebevědomí a produktivitu. Praktické tipy a návody na integraci mindfulness do každodenního živo...
1000 slov
10 minut čtení
10. 12. 2023
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky