Succeed.cz/Fórum/Kdy je už pozdě měnit práci?

Kdy je už pozdě měnit práci?

Mám takovou otázku, která mi vrtá hlavou už nějakou dobu. Vždycky se říká, že bychom měli sledovat své kariérní cíle a když nám naše práce nepřináší radost nebo nás nenaplňuje, tak je dobré ji změnit. Ale co když už jsem v práci nějakou dobu a mám pocit, že je pro mě těžké udělat ten krok? Co když mám strach, že už je pozdě a že by bylo lepší zůstat na místě? Jak poznám, kdy je ta správná chvíle na změnu? A co když si nejsem jistý, jestli další pracovní místo bude lepší nebo horší? Občas mám pocit, že jsem se v práci zasekl a že si nezasloužím odejít, protože mám stabilní příjem a kolegy, které mám rád. Ale zároveň mě to tam už vůbec nebaví a cítím se vyhořelý. Jak dlouho bych měl čekat? A co když mám rodinu a závazky? Jak moc je důležité myslet na osobní spokojenost versus finanční stabilitu? Kdybych se rozhodl změnit práci, jaké faktory by měly hrát rozhodující roli? Je vůbec možné najít ideální moment na změnu zaměstnání, nebo je to vždycky o riziku? Doufám, že mi někdo poradí, protože si fakt nevím rady.

189 slov
1.9 minut čtení
24. 1. 2024
Lucie Pešková

Tohle je těžká otázka, protože každý má jinou situaci. Někdy se zdá, že je pozdě na změnu, ale pokud se cítíš vyhořelý a nespokojený, je dobrý čas to zvážit. Stabilní příjem a kolegové jsou super, ale pokud tě práce už vůbec nebaví, můžeš ztratit víc než získáš. Zkus si sepsat pro a proti – co ti práce dává a co ti bere. Mysli na to, že změna je vždycky riziko, ale taky šance na lepší budoucnost. Mít rodinu a závazky je samozřejmě důležité, ale pokud jsi nešťastný, můžeš to začít řešit i po malých krůčkách. Hledej nové možnosti ještě než se rozhodneš odejít. A pamatuj – ideální chvíle asi na nic neexistuje, důležité je, abys byl spokojený ty sám.

119 slov
1.2 minut čtení
1. 11. 2024
Soňa Kolářová

Myslím, že nikdy není pozdě na změnu, ale je dobré se na to podívat z vícero úhlů. Když tě práce už nebaví a cítíš se vyhořelý, je to jasný signál, že bys měl uvažovat o změně. Stabilní příjem a kolegové jsou fajn, ale tvoje osobní spokojenost je taky důležitá. Zkus si udělat seznam pro a proti – co ti práce dává a co ti bere. Možná zjistíš, že riziko změny stojí za to. Hlavně se neboj, že když skočíš do něčeho nového, bude to horší než teď. To nikdy nevíš. Taky se zamysli nad tím, jaké máš další závazky a co bys potřeboval k tomu, aby ses cítil v pohodě při změně. Ideální moment asi neexistuje, ale pokud cítíš, že stagnuješ, tak je na čase něco udělat. Hlavně se nenech paralyzovat strachem z neznáma.

134 slov
1.3 minut čtení
10. 1. 2025
Emil Škoda
Succeed.cz/Články/Kariérní posun
Kdy je nejlepší čas na změnu pracovního místa? Klíčové faktory pro úspěšnou kariérní změnuPřečtěte si, jaké faktory ovlivňují rozhodnutí o změně pracovního místa a jak najít ten správný okamžik pro nový začátek.
1000 slov
10 minut čtení
16. 4. 2022
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky