Succeed.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli je čas na kariérní změnu?

Jak zjistit, jestli je čas na kariérní změnu?

Přemýšlím o tom, jak moc je důležité se v životě posunout kupředu, ale mám pocit, že si nejsem jistý, zda už nastal ten správný okamžik. Jak vlastně poznat, že je čas udělat krok k nové kariéře? Mám za sebou několik let v současné práci a občas se mi zdá, že jsem na mrtvém bodě. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké signály nebo pocity, které by mi mohly napovědět, že je načase hledat nový směr. Vím, že je důležité mít nějakou vizi a cíle, ale jak to všechno sladit s realitou každodenního života? Například, co když se mi práce už nelíbí nebo si připadám nevyužitý? A co teprve ty chvíle frustrace a únavy? Je normální cítit se takhle a jak se s tím srovnat? Je lepší v takovém případě zkusit jinou pozici v rámci firmy nebo rovnou jít za novou příležitostí jinde? Zapojuje se do toho i otázka financí – jak moc by mělo hrát roli to, kolik vydělávám teď a co bych mohl mít v jiné práci? Tyhle myšlenky mi brání v tom, abych byl klidný a soustředil se na svoje současné úkoly. Myslím si totiž, že pokud mám touhu po změně, měl bych ji nějakým způsobem zrealizovat. Víte někdo o nějakých konkrétních přístupech nebo metodách, které by mohly pomoci při rozhodování o kariérní změně? Jak se dá zjistit, jestli je to opravdu ta správná chvíle bez toho, abych litoval přílišného riskování? Těším se na vaše názory a zkušenosti!

239 slov
2.4 minut čtení
26. 12. 2023
Miroslava Jahodová

Změna kariéry je velké rozhodnutí a určitě se to nedá brát na lehkou váhu. Řekl bych, že signály, že je na čase hledat něco nového, můžou být docela jasné. Pokud se neustále nudíš, nebo cítíš, že tě práce nebaví a nic nového se neděje, je to jasný varovný signál. Frustrace a únava z každodenní rutiny taky hodně napovídají.

Je dobrý si udělat jasno v tom, co tě vlastně baví a co bys chtěl dělat. Mít nějaké cíle a vizi je fakt důležitý. Zkus se zamyslet, jestli by stálo za to zkusit jinou pozici v rámci firmy, než vyloženě měnit zaměstnavatele. Někdy stačí malá změna, aby ses znovu dostal do hry.

Finanční stránka věci je taky důležitá. Nechceš skákat do něčeho nového, pokud to znamená výrazný pokles platu bez zajištění lepší budoucnosti. Třeba si udělej seznam pro a proti a porovnej možnosti. Také můžeš zkusit networking nebo rozhovory s lidmi v oboru, aby ses dozvěděl víc o tom, co bys mohl dělat.

V konečném důsledku, pokud cítíš silnou touhu po změně, možná je čas na to risknout a jít za něčím novým. Ale rozhoduj se rozumně – plánování ti může pomoct vyhnout se litování.

192 slov
1.9 minut čtení
14. 1. 2025
Jaroslav Janda

Je fajn, že nad tím takhle přemýšlíš. Často jsou znaky, že je čas na změnu, poměrně jasné. Pokud se v práci nudíš, cítíš se nevyužitý nebo tě to prostě už nebaví, může to být první signál. Frustrace a únava jsou normální, ale pokud trvají delší dobu, je dobré si to přiznat a zvážit jiné možnosti.

Zkus si udělat seznam toho, co tě v současné práci štve a co bys chtěl mít jinak. Také si promysli, co tě baví a jaké máš dovednosti. Pokud najdeš něco, co tě víc láká, možná je čas udělat krok vpřed.

Důležité je taky zvážit finanční stránku věci. Mít dobrý plat není všechno, ale ideální je najít rovnováhu mezi spokojeností v práci a penězi. Zkus si třeba promluvit s kolegy nebo lidmi z oboru, jestli nemají nějaké tipy.

Pokud si nejsi jistý, můžeš zkusit změnu pozice v rámci firmy. Někdy stačí změnit prostředí nebo tým. Ale pokud to nepomůže, pak klidně hledej něco jiného. Vždycky je lepší udělat krok než litovat toho, že jsi nic neudělal.

167 slov
1.7 minut čtení
21. 12. 2024
Adéla Stará
Succeed.cz/Články/Kariérní posun
Kdy je nejlepší čas na změnu pracovního místa? Klíčové faktory pro úspěšnou kariérní změnuPřečtěte si, jaké faktory ovlivňují rozhodnutí o změně pracovního místa a jak najít ten správný okamžik pro nový začátek.
1000 slov
10 minut čtení
16. 4. 2022
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky