Succeed.cz/Fórum/Kde najít dobrého mentora pro rozvoj kariéry?

Kde najít dobrého mentora pro rozvoj kariéry?

Přemýšlím, jak moc je důležité mít v dnešní době dobrého mentora, když se snažím posunout svou kariéru na další úroveň. Mám pocit, že bez podpory někoho zkušenějšího to nebude ono. Ale kde vlastně takového mentora najít? Myslíte, že je lepší hledat někoho v oboru, ve kterém pracuji, nebo by bylo zajímavé zkusit i jiná odvětví? Rád bych našel někoho, kdo má za sebou úspěchy a mohl by mi pomoct nejen s profesním růstem, ale také s osobním rozvojem. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy na to, kde se pohybovat, jaké platformy využívat, nebo jestli je dobré navštěvovat networkingové akce. Co třeba LinkedIn? Je tam možné najít opravdu kvalitní mentory? A co když se člověk stydí oslovit někoho, koho obdivuje? Jak na to jít? Případně jaké otázky byste doporučili položit při prvním setkání? Jak poznat, zda je ten člověk tou správnou volbou pro mě? Hledám inspiraci a zkušenosti ostatních, kteří už si tímto procesem prošli. Jak jste našli vy své mentory a co vám pomohli dosáhnout? Děkuji všem za rady.

170 slov
1.7 minut čtení
8. 8. 2022
Dana Jahodová

Hledání mentora je důležitý krok a fakt, že o tom přemýšlíš, je super. Určitě se zaměř na lidi v oboru, to ti dá konkrétní zkušenosti, ale neboj se zkusit i jiná odvětví. Můžeš třeba získat nový pohled na věc. Co se týče míst, kde hledat, LinkedIn je fakt dobrý start. Můžeš sledovat odborníky a oslovovat je s žádostí o radu. Co se týče networkingových akcí, ty jsou skvělé, často tam potkáš lidi, kteří chtějí také sdílet zkušenosti. Když oslovíš někoho, koho obdivuješ, klidně začni s nějakým komplimentem na jejich práci. Třeba se zeptej na jejich kariérní cestu nebo co by doporučili mladším lidem. U prvního setkání se neboj zeptat na jejich největší úspěch a jak k němu došli, to ti hodně napoví. A jestli cítíš, že to mezi vámi klape a máš pocit, že ti rozumí, tak to je dobré znamení. Hlavně buď otevřený a měj jasnou představu o tom, co chceš získat.

153 slov
1.5 minut čtení
31. 5. 2024
Jaroslava Nováková

Mentor je fakt důležitej, hlavně když chceš posunout kariéru. Hlavně se neomezuj jen na svůj obor. Můžeš se inspirovat lidma z jiných oblastí, třeba ti dají úplně nový pohled na věci. Zkus LinkedIn, tam máš spoustu lidí s různými zkušenostmi. Networkingové akce taky nejsou špatný – potkáš lidi, co už něco dokázali a možná ti dají tipy nebo tě napojí na někoho zajímavýho.

Když se stydíš oslovit někoho, začni třeba s krátkým vzkazem, že obdivuješ jejich práci a rád bys slyšel pár rad. Většina lidí to ocení. Při prvním setkání se ptej na jejich kariérní cestu, jak překonali překážky a co by doporučili tobě. Poznáš je podle toho, jak ti rozumí a jestli mají ochotu ti pomoci. Hlavně buď otevřenej a nestyď se zeptat na všechno, co tě zajímá. Mě osobně mentor hodně pomohl v rozhodování a nabídl cenný pohledy na věc.

141 slov
1.4 minut čtení
19. 9. 2024
Tereza Košťálová
Succeed.cz/Články/Kariérní posun
Kde hledat mentorství pro zrychlení kariérního postupu?Objevte tipy a strategie, jak najít a efektivně využít mentory pro urychlení vaší kariéry. Získejte rady, jak si vybudovat silnou profesní síť a dosáh...
1000 slov
10 minut čtení
18. 3. 2022
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky