Succeed.cz/Fórum/Jak se zbavit strachu z povýšení v práci?

Jak se zbavit strachu z povýšení v práci?

Jsem na vážkách, protože se ve firmě šušká o možném povýšení a já mám z toho čím dál větší strach. Mám obavy, že na to prostě nebudu stačit. Co když moje dovednosti nejsou dostatečné? Co když selžu a zklamu nejen sebe, ale i své kolegy a nadřízené? Nejde jen o to, že bych měla převzít více odpovědnosti, ale také se obávám, jak na mě budou lidé nahlížet. Všichni víme, jak to chodí v kancelářském prostředí, každý si umí představit, co se může stát, když vám něco nevyjde. Jak se vlastně zbavit těchto obav? Myslím si, že je to normální pocit, ale nevím, jak s ním bojovat. Hledám nějaké rady nebo techniky, které by mi mohly pomoci překonat strach z povýšení. Zajímalo by mě také, jestli někdo z vás měl podobné pocity a jak je zvládal. Jak se vypořádat s tím tlakem a očekáváním? Existují nějaké tipy na přípravu na pohovor nebo na první dny na nové pozici? Chtěla bych se cítit sebevědoměji a naučit se vidět pozitivní stránky této změny. Je nějaký způsob, jak přetvořit strach na motivaci? Budu vděčná za každou radu nebo zkušenost, protože teď se cítím jako ve slepé uličce a potřebuji nějaký směr.

197 slov
2 minut čtení
1. 9. 2024
Stanislav Hůlka

Strach z povýšení je fakt běžná věc, s tím se potýká spousta lidí. Nejsi v tom sama. V první řadě si uvědom, že nikdo nečeká, že budeš dokonalá hned od první chvíle. Každý má nějaké obavy, ať už jde o dovednosti, odpovědnost nebo to, co si o nás myslí ostatní. Zkus si říct, že povýšení je příležitost k osobnímu růstu. Místo toho, abys se soustředila na strachy, zaměř se na to, co můžeš získat – nové zkušenosti, možnost rozvoje a třeba i lepší plat.

Dobrý tip je připravit se na novou roli. Zjisti, co obnáší a jaké dovednosti jsou pro ni klíčové. Můžeš se začít učit něco nového nebo si najít mentora ve firmě, kdo ti může poradit. Když budeš mít o všem přehled, začne ti narůstat sebevědomí.

Co se týče tlaku a očekávání od kolegů nebo šéfů – to je normální. Zkus si najít podporu mezi kolegy, sdílejte si navzájem obavy a úspěchy. A pokud dojde k tomu, že něco nevyjde? To se stává každému. Je důležité se z toho poučit a jít dál.

Taky doporučuji si napsat seznam svých úspěchů a dovedností. Když na to koukneš, uvědomíš si, kolik toho už umíš a dokázala jsi. A nakonec – strach je normální, ale můžeš ho proměnit v motivaci tím, že ho přijmeš jako výzvu a příležitost. Hlavně se neboj být sama sebou a ukázat své silné stránky.

225 slov
2.3 minut čtení
30. 6. 2024
Elena Světlíková

Strach z povýšení je fakt běžná věc, takže se neboj, že jsi v tom sama. Je dobrý si uvědomit, že ten strach je často jen v hlavě. Můžeš zkusit pár věcí, co by ti mohly pomoct. Za prvé, připrav se na to, co bys mohla dělat v té nové roli. Udělej si seznam svých silných stránek a úspěchů, abys viděla, co už dokážeš a co bys mohla nabídnout. Zkus si i promluvit s někým, kdo tu pozici už měl, nebo se ptej kolegů na rady – to ti může dodat sebevědomí.

Pokud jde o tlak a očekávání, zkus to brát jako příležitost k růstu. Místo toho, abys se soustředila na možné selhání, mysli na to, jaké nové zkušenosti a dovednosti získáš. Když začneš v nové pozici, neboj se zeptat na pomoc a učit se za pochodu. Není nic špatného na tom být nováček. Taky si dej pozor na to, aby ses nestresovala tím, co si o tobě myslí ostatní – každý má svoje problémy a nikdo není dokonalý.

Pokud tě zajímají tipy na přípravu na pohovor nebo první dny v práci, klidně si udělej plán toho, co chceš říct a jak reagovat na otázky. A jak přetvořit strach na motivaci? Zkus si říct, co vše můžeš získat a co ti to přinese do života i kariéry. Držím palce!

217 slov
2.2 minut čtení
24. 11. 2024
Anna Zlámalová
Succeed.cz/Články/Kariérní posun
Jak překonat strach z povýšení a nových výzev? Praktické rady pro úspěch na pracovištiTento článek přináší užitečné tipy a techniky, jak zvládnout strach z povýšení a nových rolí na pracovišti. Naučte se, jak překonat obavy a zvládnout ...
1000 slov
10 minut čtení
6. 1. 2024
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky