Succeed.cz/Fórum/Jak najdu nové možnosti pro práci ve středním věku?

Jak najdu nové možnosti pro práci ve středním věku?

V poslední době se čím dál více zamýšlím nad svou kariérou a nad tím, jak bych mohl najít nové možnosti pro práci, zvlášť teď, když je mi už přes padesát. Přiznám se, že mě občas přepadá strach z toho, že jsem už starý na to, abych začal s něčím novým. Podle mě je ale důležité nezapomínat na to, že svět práce se neustále mění a s ním i příležitosti. Jenže jak začít? Mám pocit, že většina inzerátů se zaměřuje na mladší generaci a já nevím, jestli mám šanci se uchytit v nových oborech jako například v IT nebo digitálním marketingu. Je vůbec možné v tomto věku přejít na jinou kariérní dráhu? Mám také obavy, co když moje dovednosti nejsou dostatečné pro konkurenci? Zajímalo by mě, zda někdo z vás měl podobné myšlenky a jaké kroky jste podnikli k tomu, abyste našli nové zaměstnání nebo příležitosti. Existují nějaké programy nebo kurzy zaměřené na starší pracovníky? Jak se vypořádat s technickými dovednostmi, když jsem se v minulosti spíše pohyboval v tradičnějších profesích? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, kteří překonali tyto výzvy. Jakým způsobem jste zvládli změnu profesní dráhy? Jaké byly vaše největší obavy a jak jste je překonali? Myslíte si, že je rozumné investovat čas do přístupu k dalším vzděláním či rekvalifikaci? Děkuji za každou radu!

216 slov
2.2 minut čtení
2. 4. 2024
Eliška Kovářová

Zdar, určitě se neboj začít něco novýho, v tomhle věku nejsi rozhodně sám. Mnoho lidí kolem padesátky hledá změnu, je to normální. Co se týče IT nebo digitálního marketingu, rozhodně nejsi bez šance. Existuje spousta kurzů přímo pro starší lidi, třeba online na platformách jako Udemy nebo Coursera. Můžeš se naučit základy programování nebo marketingových strategií.

Co se týče technických dovedností, není nic špatného na tom začít od nuly. Hlavní je mít chuť a otevřenou mysl. Mnohé firmy dnes hledají lidi s životními zkušenostmi a různorodými pohledy, které mladí nemají. A co se týče obav z konkurence, pamatuj, že každý někde začínal. Zkus si udělat nějaké cviky na CV a zdůraznit, co všechno jsi zažil a co můžeš nabídnout.

A jo, investice do vzdělání se vyplatí, nikdy není pozdě na rekvalifikaci. Zkus se spojit s lidmi z oboru, třeba na LinkedInu, nebo se zapoj do místních skupin pro kariérní poradenství. Držím palce!

152 slov
1.5 minut čtení
11. 1. 2025
Jaroslav Málek

Není to jednoduchý, ale určitě to jde. Mám taky přes padesát a musel jsem se podívat na svou kariéru. Hlavně bych doporučil začít s kurzem v oblasti IT nebo digitálního marketingu. Spousta institucí nabízí online školení, která jsou zaměřená přímo na dospělé. Neboj se investovat čas do vzdělání, to ti otevře nové možnosti. Najdi si třeba místní komunitní centrum, tam mají často programy pro starší pracovníky a některé kurzy jsou zadarmo.

Co se týče dovedností, klidně zkusit online platformy jako Coursera nebo Udemy, tam najdeš spoustu materiálů. A neboj se, že jsi starý na změnu – spousta firem hledá lidi s životními zkušenostmi! Obavy z konkurence? Na to zapomeň, každý má něco jiného, co může nabídnout. Zkus si aktualizovat životopis a zaměřit se na přenositelné dovednosti z předchozí práce. Ty jsi také nabral zkušenosti, které mladší lidé nemají.

Změny jsou těžký, ale pokud si nastavíš cíle a půjdeš krok za krokem, určitě něco najdeš. Držím palce!

154 slov
1.5 minut čtení
25. 8. 2024
Tomáš Jedlička
Succeed.cz/Články/Střídání povolání
Přechod na nový obor: Jak úspěšně zvládnout změnu kariéry ve středním věkuObjevte strategie a tipy, jak úspěšně zvládnout kariérní změnu ve středním věku. Inspirace pro nové začátky a rozvoj v novém oboru.
1000 slov
10 minut čtení
14. 1. 2024
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky