Succeed.cz/Fórum/Bojím se přechodu na jiný obor, co dělat?

Bojím se přechodu na jiný obor, co dělat?

Přemýšlím o tom, že bych chtěl/a přejít na jiný obor, ale mám z toho hrozný strach. Vždycky jsem pracoval/a v jedné oblasti a teď mám pocit, že bych rád/a zkusil/a něco nového, třeba v digitálním marketingu nebo v oblasti IT, ale nevím, jak se k tomu postavit. Co když selžu? Co když nebudu mít dostatečné dovednosti nebo zkušenosti? Taky mám pocit, že okolo mě je spousta lidí, kteří už v novém oboru pracovali dlouho a já se necítím dostatečně kompetentní. Jak se vlastně připravit na takový krok? Mám si udělat nějaký kurz nebo školení, abych si zvýšil/a sebevědomí? A co pokud to nebude pro mě to pravé? Jak poznám, že je ta změna správná a že to bude pro mě to nejlepší rozhodnutí? Je lepší udělat změnu hned nebo počkat a víc se vzdělávat? Navíc mám strach i o svou finanční situaci. Jak tohle všechno skloubit s hledáním nového zaměstnání a zajistit si stabilitu? Mám poprosit o rady někoho z oboru, nebo se raději obrátit na kariérního poradce? Jak zvládnout ten stres a nejistotu, co přichází s tak velkou změnou v kariéře? Děkuji za jakékoli rady a tipy.

188 slov
1.9 minut čtení
4. 7. 2024
Milena Vojtěchová

Tak tohle znám, taky jsem se bála udělat změnu. První krok je vždycky nejtěžší. Zkus se zamyslet, co tě vlastně na tom novém oboru láká. A jestli tě to baví, určitě to není špatný směr. Můžeš začít třeba s online kurzy, hodně jich je zdarma nebo za pár korun a můžeš si tak osahat, jestli tě to fakt chytne.

Nehleď na ostatní, každý začínal někde a i ti, co teď vypadají jako profíci, měli nějaký start. Někdy stačí mít chuť a odhodlání, dovednosti se dají naučit. Zkus si najít někoho z oboru, třeba na LinkedIn, a popovídat si s ním o tom. Můžou ti dát užitečné tipy nebo doporučení.

Co se týče financí, dobře plánuj. Než uděláš velký krok, zvaž si rozpočet a zkus najít nějakou práci v oboru na částečný úvazek nebo stáž, abys měl stále příjem. A pokud si nakonec uvědomíš, že to není pro tebe, tak to neber jako neúspěch, ale jako zkušenost. Každá změna s sebou nese stres a nejistotu, ale bez toho se neposuneš dál.

169 slov
1.7 minut čtení
18. 12. 2024
Bohumil Kraus

Změna oboru je fakt těžká, ale rozhodně to není ojedinělá situace. V mnoha případech lidi, co přešli do digitálního marketingu nebo IT, začínali od nuly a teď jsou úspěšní. Zkus se zamyslet, co tě na tom novém oboru láká a jaké dovednosti bys mohl/a přenést ze své současné práce. Nějaké kurzy nebo školení určitě můžou pomoct, aspoň si osvěžíš znalosti a navíc se seznámíš s lidmi z oboru. Také bych doporučil/a mluvit s někým, kdo už v tom oboru pracuje, může ti dát cenné rady a třeba i motivaci. Co se týče strachu z neúspěchu, to je normální. Zkoušej to pomalu. Můžeš začít jako freelancer nebo na částečný úvazek, abys viděl, jestli tě to opravdu baví. A co se financí týče, plánuj si rozpočet dopředu a možná si i našetři nějakou rezervu. Pokud si nejseš jistý/á, můžeš to zkusit jako vedlejší projekt a uvidíš, jak na tom budeš. Změna kariéry je stresující, ale nebuď na sebe moc přísný/á – je to proces a postupně se to všechno začne skládat.

169 slov
1.7 minut čtení
2. 12. 2024
Jarmila Jedličková
Succeed.cz/Články/Střídání povolání
Přechod na nový obor: Jak úspěšně zvládnout změnu kariéry ve středním věkuObjevte strategie a tipy, jak úspěšně zvládnout kariérní změnu ve středním věku. Inspirace pro nové začátky a rozvoj v novém oboru.
1000 slov
10 minut čtení
14. 1. 2024
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky