Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když tým ztrácí motivaci?

Co dělat, když tým ztrácí motivaci?

Jedna věc je, když se nám v práci daří a všechno plyne, ale co dělat v okamžiku, kdy se zdá, že náš tým ztrácí motivaci? V poslední době jsem si všiml, že se i ti nejzapálenější kolegové začínají stávat apatickými a nezájem o projekty, na kterých jsme dřív usilovně pracovali. Mám pocit, že to může být důsledek různých faktorů – od vyhoření po nedostatek uznání. Ale nevím, jak přesně to řešit. Zkoušel jsem mít otevřené diskuse, ale zdá se, že nikdo se nechce moc bavit o tom, proč najednou nemáme chuť do práce. Jaké máte zkušenosti s tímto problémem ve svých týmech? Co fungovalo vám? Myslíte si, že by pomohlo zavést nějaké aktivity na zlepšení týmové kultury nebo snad nějaké teambuildingové akce? Jak se dá motivovat tým, který zažívá krizi? Existují nějaké konkrétní techniky nebo metody, které by mohly pomoci obnovit nadšení a energii? Vím, že je důležité udržovat morale a motivaci, ale jak to udělat efektivně v praxi? Čekám na vaše nápady a rady.

165 slov
1.7 minut čtení
26. 9. 2024
Milan Kovařík

Ztráta motivace v týmu je fakt pech. Mě se osvědčilo pár věcí. Zkusil bych zavést pravidelný feedback, třeba takové krátké čtvrtletní schůzky, kde si všichni můžou říct, co je trápí a co by chtěli zlepšit. Je taky dobrý, když se zaměříte na uznání – i malý pochvaly dokážou udělat divy. Teambuildingy můžou být skvělý, ale musíš mít na paměti, že ne každý je má rád. Zkus třeba něco neformálního, jako společný oběd nebo víkendový výlet. Klíčový je taky zapojení lidí do rozhodování o projektech – když mají pocit, že mají vliv, může to pomoct. A nezapomeň na rovnováhu mezi prací a volnem, vyhoření je vážnej problém. Hlavně buď přístupný a naslouchej – lidi občas potřebují jen vědět, že se jim věnuješ.

121 slov
1.2 minut čtení
23. 12. 2024
Emil Pánek

Ztráta motivace v týmu je fakt blbá situace. Z mých zkušeností to většinou chce kombinaci různých přístupů. Rozhodně bych se snažil zjistit, co za tím stojí. Někdy to může být fakt jen přepracování nebo špatná komunikace. Zkusil bych udělat anketu, kde by si lidi mohli v klidu říct, co jim vadí bez stresu z osobního vyjádření.

Teambuilding může pomoct, ale spíš bych doporučil něco, co zapojí všechny a ukáže, že mají slovo. Například brainstorming na nové projekty nebo otevřené diskuze o cílech týmu. Někdy pomůže taky osvěžit rutinu - nová místa na schůzky, občas pizza na meetingu nebo skupinový sport.

A nezapomínej na uznání! Každý má rád pochvalu, tak ji dávej často a veřejně. Týmová kultura se může zlepšit i malými změnami. Hlavně to nevzdávej, ta motivace se dá zase vrátit!

131 slov
1.3 minut čtení
12. 1. 2025
Stanislav Pícha
Succeed.cz/Články/Efektivita práce
Strategie pro udržení vysoké motivace v pracovním prostředíObjevte účinné psychologické přístupy a metody, jak si udržet motivaci a produktivitu během dlouhých pracovních dnů. Tento článek nabízí praktické rad...
1000 slov
10 minut čtení
24. 8. 2024
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky