Succeed.cz/Fórum/Jak mám začít se spořením, když mi nic nezbývá?

Jak mám začít se spořením, když mi nic nezbývá?

Žiju v dost těžký situaci, kde se mi prostě nedaří ušetřit ani korunu. Mám práce, ale po zaplacení všech účtů mi nezbyde vůbec nic. Chtěl bych se zeptat, jestli je vůbec možné začít spořit, když mám pocit, že mi nic nezbývá. Jak to vlastně funguje? Myslím si, že by bylo fajn mít nějakou rezervu pro nečekané výdaje, ale nevím, jak se k tomu dostat. Zkoušel jsem už pár triků jako omezit výdaje na jídlo nebo zrušit předplatné různých služeb, ale stejně to nestačí. Možná bych měl přemýšlet o nějaké straně podnikání nebo přivýdělku, ale i to se mi zdá jako obtížné. Jak jste to udělali vy? Jaké máte tipy na efektivní spoření? Lze opravdu začít spořit s malým příjmem a bez volných prostředků? Jaké jsou nejlepší strategie pro lidi v podobné situaci? Uvítal bych jakékoli rady od těch, kdo už prošli podobným obdobím a dokázali něco změnit. Děkuju!

148 slov
1.5 minut čtení
7. 6. 2024
Marie Tvrdíková

Máš pravdu, že spoření s nízkým příjmem je fakt náročný. Taky jsem si tím prošel. Zkusil bych pár věcí. První, co můžeš udělat, je sledovat svoje výdaje. Fakt si zapiš, kam ti peníze utíkají – často zjistíš, že třeba něco platíš, aniž bys to potřeboval. Pak se zamysli nad tím, jestli bys nemohl něco zrušit nebo omezit. Malý změny v jídle a dalších výdajích se můžou nasčítat.

Dále bych doporučil se podívat na přivýdělek. To sice není jednoduchý, ale klidně vyzkoušej brigádu na pár hodin týdně nebo freelancing, pokud máš nějaké dovednosti. Hlavně nečekej, že tu rezervu uděláš ze dne na den. I malá částka každý měsíc se počítá. Zkus třeba nastavit automatický převod na spořicí účet hned po výplatě – i když to bude jen 100 Kč, je to lepší než nic.

A nezapomeň, že každý malý krok se počítá. I pokud máš pocit, že je to beznadějný, nevzdávej se a hledej cesty jak to zlepšit.

156 slov
1.6 minut čtení
5. 12. 2024
Vlastimil Šulc

Takže, chápu tě, je to fakt těžký. Ale i s malým příjmem se dá začít šetřit. Zkus si udělat seznam všech svých výdajů a najít místa, kde bys mohl ušetřit. Někdy stačí maličkosti, třeba méně chodit na obědy ven nebo omezit drobné nákupy. Můžeš zkusit i nastavit si automatický převod malý částky na spořicí účet hned po výplatě – i když to bude jen pár korun, časem se to nasbírá.

Zároveň bych doporučil podívat se na možnosti přivýdělku – třeba něco online nebo na volný noze, co umíš? Můžeš taky zkusit sehnat brigádu, pokud to čas dovolí. Nezapomeň ale na psychickou pohodu, abys to nepřehnal a neztratil motivaci. Hlavně buď trpělivej, každá malá změna se počítá.

116 slov
1.2 minut čtení
15. 12. 2024
Marie Prokopová
Succeed.cz/Články/Správa financí
Jak se vyhnout nejčastějším chybám při správě osobních financíTento článek se zaměřuje na nejběžnější chyby, které lidé dělají při správě svých osobních financí, a nabízí užitečné tipy, jak se jim vyhnout a ochrá...
1000 slov
10 minut čtení
3. 6. 2024
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky