Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když se mi nedaří udržet rozpočet?

Co dělat, když se mi nedaří udržet rozpočet?

Už nějakou dobu se snažím udržet si rozpočet, ale pořád to nějak nevychází. Každý měsíc si říkám, že tentokrát to zvládnu lépe, ale nakonec zase skončím s přebytky v některých položkách a s nedostatkem v jiných. Snažím se plánovat výdaje dopředu, ale nikdy se to nezdá dostatečné. Je to jako by moje peníze měly vlastní život a prostě zmizely. Zkoušel jsem různé aplikace na sledování rozpočtu a dokonce jsem si i psal deník výdajů, ale nic z toho mi nepomohlo. Kdybych měl nějaký tip, jak lépe spravovat svůj rozpočet a udržet ho pod kontrolou, byl bych za to moc vděčný. Mám pocit, že je to taková boj s větrnými mlýny a už nevím, co dělat. Jaké máte zkušenosti? Co vám pomohlo? Mějte na paměti, že nemám velký příjem, takže každá koruna hraje roli. Jak si poradit s nečekanými výdaji? A co třeba spoření? Jak se motivovat k tomu, abych nemusel neustále sahat po kartě? Děkuji za jakoukoli radu.

158 slov
1.6 minut čtení
17. 6. 2024
Alena Vaníčková

Rozpočet je fakt těžkej, to znám. Zkus si udělat nějaký jednoduchý pravidlo – třeba si na začátku měsíce rozdělit peníze do obálek podle kategorií výdajů. Jakmile je obálka prázdná, tak prostě nemůžeš utrácet. Taky si zkus dát nějakou rezervu na nečekaný výdaje, abys nemusel panikařit, když něco vyjde. Co se týče motivace, zkuste si stanovit malý cíle – třeba spořit na něco konkrétního, co chceš. A když už musíš platit kartou, tak si dej limit na to, kolik můžeš utratit týdně. Myslím, že se ti to pak lépe povede udržet pod kontrolou.

92 slov
0.9 minut čtení
9. 1. 2025
Soňa Hrušková

Když se rozpočet nedaří, zkus to vzít z jiného úhlu. Mně pomohlo rozdělit si výdaje na nutné a ty ostatní. Zjisti, co je pro tebe opravdu důležité a co můžeš oželet. Taky jsem začal hodně plánovat dopředu, ale reálně. Vždycky si na začátku měsíce udělej seznam priorit. Nezapomeň na nečekané výdaje – počítej s tím a udělej si rezervu, klidně si odkládej malou částku každý měsíc. Pokud máš problém s motivací a neustále saháš po kartě, zkus si nastavit limit, kolik můžeš utratit v hotovosti a zbytek nech na účtu. A k tomu spoření – začni s malými částkami, třeba 100 Kč měsíčně, ale pravidelně. Uvidíš, že časem se to nasbírá a budeš mít něco do rezervy. Hlavně vydrž! Každá koruna se počítá.

123 slov
1.2 minut čtení
13. 1. 2025
Renata Bartošová
Succeed.cz/Články/Správa financí
Jak se vyhnout nejčastějším chybám při správě osobních financíTento článek se zaměřuje na nejběžnější chyby, které lidé dělají při správě svých osobních financí, a nabízí užitečné tipy, jak se jim vyhnout a ochrá...
1000 slov
10 minut čtení
3. 6. 2024
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky