Succeed.cz/Fórum/Jak plánuji cash flow, abych se vyhnul výpadkům?

Jak plánuji cash flow, abych se vyhnul výpadkům?

Nedávno jsem se dostal do situace, kdy jsem zjistil, že moje cash flow není tak stabilní, jak jsem si myslel. Občas mi přijdou faktury a já mám pocit, že peníze mizí rychleji, než jsem je stihl vydělat. Tím pádem mě začaly trápit výpadky a já se bojím, že bych mohl mít problém s pokrytím nákladů na provoz. Jaké máte zkušenosti s plánováním cash flow? Jak efektivně sledovat příjmy a výdaje, aby mi to pomohlo předcházet výpadkům? Je lepší si udělat nějaký měsíční plán nebo radši podrobnější týdenní rozpočet? Co všechno by mělo být v takovém plánu zahrnuto? Jak často byste doporučili aktualizovat cash flow, abych měl přehled o svých financích? Existují nějaké jednoduché nástroje nebo aplikace, které byste doporučili pro sledování peněz a plánování cash flow? Mám pocit, že kdybych měl jasnější představu o svých příjmech a výdajích, mohl bych lépe řídit své podnikání a vyhnout se těmto stresujícím situacím. Každý tip nebo radu bych velmi ocenil!

157 slov
1.6 minut čtení
15. 2. 2023
Ladislav Kopal

Takže cash flow je fakt důležitý, to se máš pravdu. Mě pomohlo si udělat jednoduchou tabulku, kde si zapíšu všechny příjmy a výdaje. Klidně to dělej měsíčně, ale pak to rozpadni na týdny, když vidíš, že ti to víc sedí. Na začátku měsíce si naplánuj, co očekáváš, a co musíš zaplatit. Mít jasnej přehled ti fakt pomůže vidět, kde by mohly bejt problémy.

Důležitý je taky mít rezervu na nečekaný výdaje. Když ti přijde faktura a ty nemáš na zaplacení, tak je to na prd. Zkus třeba nastavit automatický připomenutí pro platby a kontroluj to aspoň jednou za týden.

Co se týče nástrojů, můžeš zkusit nějakou aplikaci jako Mint nebo Fintonic - ty ti pomůžou s sledováním peněz a plánováním. Ale klidně stačí i Excel nebo Google Sheets. Hlavní je mít to pod kontrolou a pravidelně aktualizovat.

136 slov
1.4 minut čtení
22. 4. 2024
Richard Kalous

To, co popisuješ, je dost běžné, ale dá se to zvládnout. Hlavně si udělej jasný přehled o svých příjmech a výdajích. Měsíční plán určitě pomůže, ale já osobně doporučuji i podrobnější týdenní rozpočet, víc detailů ti pomůže lépe vidět, co se děje s penězi. Zahrň do toho všechno – faktury, náklady na provoz, ale i nějaké rezervy na nečekané výdaje. Snaž se pravidelně aktualizovat cash flow, ideálně jednou týdně, aby ses vyhnul překvapením. Na sledování peněz jsou super aplikace jako třeba Mint nebo Fakturoid, kde to můžeš mít hezky přehledný. Klíč je v pravidelnosti a přehledu – jakmile víš, kolik máš a kolik jde ven, líp se plánuje. Držím palce!

110 slov
1.1 minut čtení
15. 6. 2023
Zdeňka Švandová
Succeed.cz/Články/Podnikatelské chyby
Finanční plánování: Jak vyhnout riziku výpadků cash flowObjevte, jak špatné finanční plánování a nedostatečné rezervy mohou ohrozit váš byznys a co s tím udělat. Získejte tipy na efektivní finanční plánován...
1000 slov
10 minut čtení
19. 10. 2022
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky