Succeed.cz/Fórum/Jak zvládnout rostoucí platební závazky při nízkém cash flow?

Jak zvládnout rostoucí platební závazky při nízkém cash flow?

Narazil jsem na problém, který mě už delší dobu trápí a potřeboval bych nějaké rady, jak to řešit. Mám nízký cash flow a platební závazky se mi začínají rychle hromadit. Než jsem si to uvědomil, tak jsem si vzal pár půjček a teď nevím, jak je splácet. Vydělávám sice nějaké peníze, ale většina z nich jde na pokrytí nutných výdajů. Dělám v malém byznysu, kde se většinou snažím udržet stabilní příjem, ale někdy je to prostě složité. Měl bych snížit náklady? Jak to udělat bez toho, abych poškodil svou firmu? Myslíte, že by bylo dobré jednat s věřiteli a pokusit se o nějaké odložení splátek? Co si myslíte o konsolidaci dluhů? Je to rozumné řešení nebo spíš cesta do pekel? A co investice - má smysl investovat teď, když mám takovéto problémy s cash flow? Opravdu nevím, co dělat dál a jak se z toho dostat. Každá rada se hodí.

150 slov
1.5 minut čtení
25. 10. 2024
Dana Vorlová

Myslím, že to chce klid a systematický přístup. Snížení nákladů je určitě jedna z cest, ale nesmíš to přehnat, aby ti to nezničilo byznys. Zkus se podívat na své výdaje a zjistit, co můžeš omezit nebo úplně zrušit. Třeba nějaký zbytečný předplatný nebo služby, které tolik nevyužíváš.

Jednání s věřiteli může být taky rozumné. Mnoho z nich je ochotných vyjít vstříc a nabídnout odložení splátek nebo snížení úroků. Když jim vysvětlíš svou situaci, tak možná budou mít pochopení.

Konsolidace dluhů může mít smysl, pokud ti to pomůže snížit měsíční splátky a celkově se lépe orientovat ve svých závazcích. Ale pozor na poplatky nebo vysoké úroky, které by mohly problém spíš zhoršit.

Investice teď asi moc nedávají smysl, když máš problémy s cash flow. Nejprve musíš stabilizovat svou situaci a až pak se zamyslet nad dalšími kroky. Zkus si vytvořit plán a drž se ho, třeba i s pomocí někoho zkušenějšího. Držím palce!

150 slov
1.5 minut čtení
11. 8. 2024
Jaroslava Kroupová

Když máš nízký cash flow a hromadí se ti dluhy, je to fakt těžké. Nejprve bys měl udělat rozpočet a zjistit, kde můžeš ušetřit. Sniž náklady – třeba na marketingu nebo zbytečných službách. Zkus se domluvit s věřiteli na odložení splátek nebo nižších částkách, většina z nich to chápe. Konsolidace dluhů může být dobrá, ale jen pokud máš jistotu, že zvládneš splácet nižší částku. Co se týče investic, teď to možná není nejlepší čas. Raději se zaměř na stabilizaci cash flow a splácení dluhů. Vydrž, situace se může zlepšit, když to dobře naplánuješ.

93 slov
0.9 minut čtení
13. 8. 2023
Helena Blažková
Succeed.cz/Články/Podnikatelské chyby
Finanční plánování: Jak vyhnout riziku výpadků cash flowObjevte, jak špatné finanční plánování a nedostatečné rezervy mohou ohrozit váš byznys a co s tím udělat. Získejte tipy na efektivní finanční plánován...
1000 slov
10 minut čtení
19. 10. 2022
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky