Succeed.cz/Fórum/Jak začít s networkingem, když jsem introvert?

Jak začít s networkingem, když jsem introvert?

Čauky, řeším teď takový problém. Jsem introvert a moc se mi nedaří navazovat kontakty s lidmi. Vím, že networking je v dnešní době důležitý, zvlášť pokud chce člověk uspět v podnikání nebo kariérním růstu, ale nevím, jak na to. Když se ocitnu na nějaké akci nebo v situaci, kde bych měl něco říct nebo se představit, hrozně nervózně ztuhnu a pak radši zůstanu stát v koutě. Vím, že bych měl vyhledávat příležitosti ke kontaktu a pokusit se budovat vztahy, ale mám strach, že budu vypadat jako idiot nebo že se mi to nepodaří. Zkoušel jsem už několik tipů, jako třeba připravit si pár otázek předem nebo si najít společná témata, ale stejně se cítím nejistě. Jaký máte zkušenosti vy? Jak jste začínali s networkingem? Existují nějaké speciální triky pro introverty? Jak se dostat přes tu bariéru a nebát se oslovit lidi? Předem díky za rady.

145 slov
1.5 minut čtení
8. 10. 2024
Kamila Pechová

Zkus to brát krok za krokem. Networking není závod. Začni s menšími akcemi, kde je méně lidí, třeba na nějaké workshopy nebo semináře. Vytvoř si nějakou rutinu, třeba si vždycky připravit jednu otázku, kterou můžeš položit někomu, koho potkáš. Může to být něco jednoduchého, jako co si myslí o tématu akce nebo jak se dostal k tomu, co dělá.

Nenech se odradit tím, že někdy narazíš na neochotu nebo nezájem. Je to normální. Zkus najít skupiny nebo fóra online, kde můžeš začít komunikovat před tím, než se setkáš s lidmi naživo. Sociální sítě jako LinkedIn můžou být skvělým místem pro networking bez té přímé konfrontace.

A nakonec – pamatuj, že většina lidí má stejně nervy jako ty. Možná si myslíš, že vypadáš hloupě, ale většinou se ostatní soustředí na sebe a na to, jak vycházejí s tebou. Takže klidně zkus hodit nějaký ten rozhovor i když se ti to ze začátku nebude zdát snadné.

153 slov
1.5 minut čtení
23. 12. 2024
Vladimíra Prokopová

Takže, já jsem taky introvert a vím, jaký to je. Hlavně se nebát začít malýma krůčkama. Zkus třeba networking na místech, kde se cítíš pohodlně, třeba menší akce nebo workshopy. Místo toho, abys oslovoval spoustu lidí najednou, začni s jedním nebo dvěma. Můžeš si připravit jednoduché otázky, jako co dělají nebo jak se dostali k tomu, co dělají. To ti pomůže se rozmluvit a navázat konverzaci bez velkého stresu.

Další tip je být aktivní online. LinkedIn nebo skupiny na Facebooku můžou být skvělý start. Komentuj příspěvky, sdílej svoje myšlenky a tím se postupně dostaneš do kontaktu s lidmi. A neboj se, že budeš vypadat jako idiot. Všichni jsme tam pro to, abychom navazovali vztahy a nikdo tě nebude soudit tak přísně. S každým novým kontaktem budeš silnější a lépe se ti pak povede i na těch živých akcích.

138 slov
1.4 minut čtení
16. 1. 2025
Michal Macek
Succeed.cz/Články/Podnikatelské chyby
Podceňování důležitosti networking: Jak budovat užitečné kontaktyZjistěte, proč je networking zásadní pro úspěch v podnikání a jak se vyhnout chybám při navazování vztahů. Naučte se, jak efektivně budovat užitečné k...
1000 slov
10 minut čtení
13. 8. 2024
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky