Succeed.cz/Fórum/Jak mohu začlenit mindfulness do svých pracovních přestávek?

Jak mohu začlenit mindfulness do svých pracovních přestávek?

V poslední době se hodně mluví o mindfulness a jeho výhodách, ale já si nejsem úplně jistý, jak to aplikovat v reálném životě, zvlášť během pracovních přestávek. V práci často cítím stres a napětí, a přitom bych rád našel způsob, jak se na chvíli zastavit a uvolnit. Možná by to mohlo pomoci i s mou produktivitou. Jaké techniky bych mohl použít? Myslíte, že je užitečné jen tak sedět a soustředit se na dech, nebo jsou i jiné způsoby, jak praktikovat mindfulness ve chvílích, kdy mám volno? Jak dlouho by měly tyto přestávky trvat, aby to opravdu fungovalo? A co třeba nějaké jednoduché cvičení nebo aplikace, co by mi mohly pomoci? Chtěl bych se inspirovat od těch, kteří už s mindfulness mají zkušenosti. Jaké máte tipy a rady pro začátečníka jako jsem já? Jak začít a přitom se necítit divně nebo že plýtvám časem? Děkuji za jakoukoli pomoc!

147 slov
1.5 minut čtení
6. 9. 2024
Karel Hlaváč

Mindfulness můžeš do pracovních přestávek začlenit fakt jednoduše. Třeba zkus jen tak sedět na chvíli a soustředit se na dech. Hlavně se snaž nechat myšlenky plynout a neřešit, co bylo nebo bude. Stačí pár minut, klidně i 5-10, aby to mělo smysl. Můžeš zkusit zajít ven, projít se a vnímat okolí – barvy, zvuky, vůně. To je taky skvělá forma mindfulness.

Pokud máš telefon, můžeš stáhnout nějakou appku jako Headspace nebo Calm, mají dobré vedené meditace pro začátečníky. Je užitečné mít něco, co ti řekne, co dělat, když nevíš jak začít. Nezapomeň na to, že není potřeba to dělat perfektně. Klidně si dej přestávku a relaxuj bez tlaku na výsledek. Po pár pokusech uvidíš, že se to stane součástí tvého dne a možná se začneš cítit míň vystresovaný a víc soustředěný. Takže klidně vyzkoušej, co ti sedne!

137 slov
1.4 minut čtení
10. 10. 2024
Michal Macek

Mindfulness může být skvělý způsob, jak se uvolnit a zbavit stresu během pracovní přestávky. Zkus třeba techniku zaměřenou na dech – sedni si někde pohodlně, zavři oči a pár minut se soustřeď na svůj dech. Vnímej, jak se vzduch dostává do plic a zase odchází. Stačí i 5-10 minut. Pokud ti to připadá divné, můžeš to dělat nenápadně, třeba v kuchyňce nebo na toaletě.

Další možnost je krátká procházka venku. Klidně si vezmi sluchátka a poslouchej nějakou meditační hudbu nebo přírodu, to ti pomůže víc se naladit na přítomný okamžik.

Existují i aplikace jako Headspace nebo Calm, které nabízejí rychlé cvičení a meditace přímo na míru tvému času. Taky můžeš zkusit jednoduché cvičení pozornosti – během přestávky věnuj chvilku tomu, co tě obklopuje. Všímej si zvuků, vůní a pocitů – prostě se ponoř do toho, co se kolem tebe děje.

Není nutné mít dlouhé přestávky, klidně 5-10 minut ti může udělat velký rozdíl. A hlavně, neboj se experimentovat a najít, co ti sedí nejvíc. Časem si na to zvykneš a bude to pro tebe přirozenější.

173 slov
1.7 minut čtení
22. 5. 2024
Pavel Sýkora
Succeed.cz/Články/Mindfulness v práci
Implementace mindfulness do každodenní pracovní rutinyObjevte, jak začlenění mindfulness praktik do vašeho pracovního dne může zvýšit soustředění a produktivitu.
1000 slov
10 minut čtení
9. 5. 2022
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky