Succeed.cz/Fórum/Jak začlenit mindfulness do pracovního dne?

Jak začlenit mindfulness do pracovního dne?

V poslední době se hodně mluví o mindfulness a jeho pozitivních účincích na naše zdraví a pohodu, ale jak to vlastně aplikovat v praxi během pracovní doby? Mám pocit, že stres a neustálý spěch v kanceláři mi nedovolují se zastavit a soustředit se na přítomný okamžik. Existují nějaké jednoduché techniky, které bych mohl použít, aniž bych potřeboval extra čas nebo speciální vybavení? Možná by to mohly být nějaké krátké cvičení zaměřená na dýchání, nebo snad techniky, jak se lépe soustředit na úkoly, které dělám? Mám také obavy, že když se pokusím o něco podobného, tak mě kolegové budou považovat za divného nebo že mi to vezme čas od práce. Jak to tedy udělat tak, abych zůstal produktivní a zároveň si udržel klidnou hlavu? Jaké jsou tipy a triky pro začátečníky v oblasti mindfulness, které mohu aplikovat během běžného pracovního dne? Kdo má zkušenosti s tímto tématem a jaké konkrétní techniky fungovaly vám? Rád bych slyšel vaše názory a rady.

159 slov
1.6 minut čtení
24. 10. 2023
Renata Bartošová

Mindfulness v práci se dá zvládnout i bez velkých změn. Zkus třeba pár minut denně na to, abys se soustředil na dýchání. Sedni si, zavři oči a prostě dýchej, sleduj, jak vzduch jde dovnitř a ven. To ti může rychle pomoct vyčistit hlavu. Další věc, co funguje, je udělat si malé pauzy během dne. Třeba když přecházíš mezi schůzkami, tak si dej pár minut jen na to, abys byl v klidu a nic nedělal. Pokud máš pocit, že kolegové koukají divně, zkus to udělat nenápadně – třeba když se jdeš napít nebo na záchod. Můžeš si také nastavit časovač na 25 minut práce a pak 5 minut na relaxaci – takzvaný Pomodoro technika. Snaž se být v přítomném okamžiku při každém úkolu, třeba když píšeš e-mail nebo jsi na schůzce. Soustředění se na ten moment ti pomůže udržet klid a zvýší to i tvou produktivitu. Zkrátka, mindfulness není o tom trávit hodiny meditací, ale spíš o malých krocích během dne.

160 slov
1.6 minut čtení
1. 10. 2024
Kateřina Lacinová

Zkus pár jednoduchých věcí, co můžeš dělat během dne. Třeba si dej pár minut na dýchání, proste se na chvíli zastav a soustřeď se jen na to, jak dýcháš. Můžeš to udělat třeba při přestávce nebo i když čekáš na kávu. Vezmi si hluboký nádech, pak vydechni a vnímej, jak se cítíš.

Další tip je udělat si krátkou pauzu mezi úkoly – klidně 1–2 minuty. Odtáhni se od počítače, protáhni se nebo si jen tak sedni a sleduj, co se děje kolem tebe. Místo toho, abys pořád spěchal na další úkol, dej si chvilku na "restart".

Můžeš taky zkusit techniku "jedna věc najednou" – když pracuješ na nějakém úkolu, soustřeď se na něj naplno a nedělej víc věcí najednou. Zní to banálně, ale fakt to pomáhá udržet pozornost a snížit stres.

S kolegy to neřeš – většina lidí to asi nepochopí, ale když tě uvidí klidného a produktivního, možná je to taky inspiruje. Na začátku jsi divný, ale časem si zvyknou. A jestli ti někdo něco řekne, prostě odpověz, že ti to pomáhá být víc v pohodě a efektivní.

Mindfulness není o tom mít extra čas, spíš jde o malé změny v denním režimu. Zkus to a uvidíš, jestli ti to pomůže.

198 slov
2 minut čtení
19. 12. 2024
Natálie Kroupová
Succeed.cz/Články/Mindfulness v práci
Implementace mindfulness do každodenní pracovní rutinyObjevte, jak začlenění mindfulness praktik do vašeho pracovního dne může zvýšit soustředění a produktivitu.
1000 slov
10 minut čtení
9. 5. 2022
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky