Succeed.cz/Fórum/Jak může mindfulness pomoci našemu týmu lépe komunikovat?

Jak může mindfulness pomoci našemu týmu lépe komunikovat?

Mám takový pocit, že v poslední době se ve firmě začíná objevovat čím dál tím víc nejasností a nedorozumění v komunikaci mezi členy týmu. Všichni jsme dost zaměstnaní, stresujeme se s termíny a často máme pocit, že si vůbec nerozumíme. Napadlo mě, jestli by mindfulness, tedy vědomé soustředění na přítomný okamžik, mohlo hrát nějakou roli v tom, jak lépe komunikujeme. Jak to vlastně funguje? Může nám to pomoci zlepšit naše interakce a celkovou atmosféru v týmu? Přemýšlím o tom, zda byste například mohli doporučit nějaké techniky nebo cvičení, které bychom mohli zařadit do našich porady nebo teambuildingových aktivit. Mám pocit, že pokud bychom se dokázali více soustředit na to, co si navzájem říkáme a reagovat na to s otevřeností a bez předsudků, mohlo by to výrazně změnit dynamiku našeho týmu. Máte někdo zkušenosti s tím, jak mindfulness ovlivnilo vaši pracovní komunikaci? Jaké konkrétní změny jste zaznamenali po zavedení mindfulness do vašeho pracovního prostředí? Myslíte si, že by to mohlo pomoci i nám? Díky za odpovědi!

165 slov
1.7 minut čtení
9. 1. 2023
Jarmila Konečná

Mindfulness může být fakt užitečný. V práci se často honíme za termíny a stres nám brání pořádně naslouchat ostatním. Když si uvědomíme, co se kolem nás děje a opravdu se soustředíme na to, co ostatní říkají, můžeme předejít spoustě nedorozumění. Zkusili jsme třeba na poradách začít s pár minutami ticha, aby se všichni trochu zklidnili a naladili na stejnou vlnu. Další fajn technika je aktivní naslouchání – prostě shrnout, co jsem slyšel, než na to odpovím. To pomohlo ujasnit si věci a lidi to motivovalo víc mluvit. Takže jo, určitě to má smysl. Měli jsme i teambuilding zaměřený na mindfulness a atmosféra se fakt zlepšila. Lidi byli otevřenější a bylo méně hádek.

112 slov
1.1 minut čtení
1. 11. 2024
David Bárta

Jo, mindfulness může fakt hodně pomoct. Když se soustředíš na přítomný okamžik, tak se víc otevřeš tomu, co ti lidi říkají. Místo toho, abys myslel na to, co řekneš dál, si prostě víc v tom okamžiku a to uvolňuje napětí. Zkusili jsme pár cvičení v týmu – třeba dechové techniky před poradami nebo krátkou meditaci na začátku. To nám pomohlo se víc naladit a poslouchat jeden druhého. Taky jsme začali používat „aktivní naslouchání“, což je v podstatě jen opakování toho, co někdo řekl, abys ukázal, že opravdu posloucháš. Po pár týdnech jsme viděli, že se zmenšují nedorozumění a je tu lepší atmosféra. Takže jo, pokud to zkusíte, mohlo by to fakt změnit dynamiku ve vašem týmu. Zní to možná jako klišé, ale funguje to.

124 slov
1.2 minut čtení
6. 11. 2024
Adéla Hradilová
Succeed.cz/Články/Mindfulness v práci
Výhody mindfulness pro vedení týmů a projektůObjevte, jak mindfulness techniky mohou transformovat způsob, jakým vedete tým a řídíte projekty, a proč by si je měl osvojit každý lídr.
1000 slov
10 minut čtení
6. 10. 2022
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky