Succeed.cz/Fórum/Jak začít s mindfulness, když mám pořád málo času?

Jak začít s mindfulness, když mám pořád málo času?

Zajímalo by mě, jak se vlastně dá začít s mindfulness, když mám pořád tak málo času. Celý den jsem zaneprázdněný prací, povinnostmi a vším možným, a přitom bych chtěl zkusit něco jako meditaci nebo mindfulness, abych si ulevil od stresu a lépe se soustředil. Četl jsem, že mindfulness může být skvělý nástroj na zklidnění mysli, ale jak to vlastně zakomponovat do každodenního života? Mám pocit, že na to nemám čas ani energii. Jaké jsou nějaké jednoduché techniky nebo tipy, které by mi mohly pomoci začít? Možná i něco krátkého, co bych mohl dělat během pauzy v práci nebo cestou do města. Opravdu by mě zajímalo, jestli je možné praktikovat mindfulness i v tak hektickém životě, jako je ten můj. Má někdo zkušenosti s tím, jak si udělat čas na sebe v tomhle uspěchaném světě? Kdybyste měli doporučit nějaké aplikace nebo knížky pro začátečníky, budu vděčný. Díky moc!

147 slov
1.5 minut čtení
3. 1. 2023
Marcela Hrdá

Takže, mindfulness v hektickým životě? Určitě to jde, i když to vypadá jako sci-fi. Hlavně začni s něčím krátkým, třeba pár minut denně. Můžeš zkusit dýchací cvičení – třeba si na minutu zavřít oči a soustředit se na svůj dech. Klidně to udělej během pauzy v práci nebo i na zastávce autobusu.

Další tip je, že můžeš být mindfulness při běžných činnostech. Když jíš, tak se soustřeď jen na jídlo – jak vypadá, jak voní, jak chutná. To ti zabere jen pár minut a dostaneš se do přítomnosti.

A co se týče aplikací, zkus Headspace nebo Calm – mají spoustu krátkých meditací. Knížky? Třeba „Tichá mysl“ od Thich Nhat Hanha je super pro začátečníky. Hlavně si pamatuj, že jde o to udělat malou změnu každý den. I pár minut může mít velký efekt.

132 slov
1.3 minut čtení
5. 2. 2023
Ondřej Kotek

Jasně, chápu, že čas je luxus. Zkus si najít pár minut třeba ráno nebo večer, klidně jen 5 minut. Můžeš začít tím, že si sedneš na klidné místo, zavřeš oči a soustředíš se na svůj dech. Prostě dýchej a vnímej, jak vzduch jde dovnitř a ven. Když ti naběhnou myšlenky, vůbec si s tím nedělej hlavu, vrať se k dechu.

Další možnost je mindfulness během každodenních činností – třeba při mytí nádobí nebo chůzi do práce. Vnímej každý pohyb a to, co děláš. To tě může dost zklidnit.

Na pauzy v práci zkus nějakou aplikaci jako Headspace nebo Calm. Mají krátké meditace, co ti zabere pár minut a fakt to pomáhá. Knížky jako "Jak na to" od Jon Kabat-Zinn jsou taky super pro začátečníky. Hlavně si pamatuj, že i malý kousek mindfulness se počítá!

134 slov
1.3 minut čtení
23. 3. 2023
Jaroslava Krausová
Succeed.cz/Články/Mindfulness v práci
Jak překonat stres a vyhoření pomocí mindfulness: Techniky a rady pro každéhoObjevte, jak vám mindfulness může pomoci zvládat pracovní stres a předcházet vyhoření. V tomto článku se dozvíte o technikách, které fungují.
1000 slov
10 minut čtení
7. 8. 2021
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky