Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když jsem v práci vystresovaný a nemůžu se soustředit?

Co dělat, když jsem v práci vystresovaný a nemůžu se soustředit?

Pracovní stres je v dnešní době tak běžný, že to až překvapuje. Cítím se jako ve víru povinností a úkolů, které se na mě hrnou ze všech stran. Někdy si říkám, jak to zvládají ostatní, protože já mám pocit, že mě to celé přetěžuje a nemůžu se soustředit na nic. Často sedím před počítačem a místo práce se mi honí hlavou různé myšlenky, plány a obavy. Jakmile se snažím začít něco dělat, přepadne mě panika a nevím, kde dřív skočit. Zkoušel jsem různé techniky na zklidnění, jako je hluboké dýchání nebo krátké procházky, ale zdá se, že to mnoho nepomáhá. Jak se s tím vyrovnat? Mám zkusit nějaké aplikace na meditaci nebo relaxaci? Nebo by bylo lepší si vzít krátkou pauzu od práce? Co když se mi pak hromadí úkoly a já je nestihnu udělat? A co když bych měl mluvit s nadřízeným o tom, že se cítím přetížený? Je to vůbec normální mít takové pocity v práci? Jak byste poradili někomu, kdo je ve stejné situaci a neví, jak dál? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady, protože cítím, že tohle není zdravé a potřebuju najít cestu zpět k normálnímu fungování.

192 slov
1.9 minut čtení
29. 3. 2022
Miroslav Šafařík

Hele, to, co popisuješ, je fakt běžný. Mám to občas taky. Můžeš zkusit si udělat krátkou pauzu, i když se bojíš, že ti to nahromadí úkoly. Někdy fakt pomůže vypnout na chvíli a vyčistit hlavu. Zkus třeba meditaci nebo nějakou relaxační aplikaci – já používám Headspace a docela to funguje. Taky mě osobně hodně pomáhá napsat si seznam úkolů, abych viděl, co všechno mám udělat a co je urgentní. Když máš ten chaos v hlavě, může to vypadat horší, než to je. A neboj se promluvit s nadřízeným o tom, jak se cítíš – možná ti nabídne nějakou pomoc nebo úlevu. Je normální se takhle cítit, zvlášť když je práce hodně. Drž se!

113 slov
1.1 minut čtení
11. 2. 2024
Blanka Štefanová

Vypadá to, že toho máš dost. Pracovní stres je fakt běžná věc, ale když tě to přetěžuje jako tebe, je to problém. Zkus si udělat krátkou pauzu, i kdyby to bylo jen na pár minut. Ten pocit paniky a chaosu se občas dá zmírnit, když si na chvíli odpočineš. Můžeš zkusit i nějaké aplikace na meditaci, osobně mi to pomohlo, ale každý jsme jiný.

Mluvit s nadřízeným může být dobrý nápad. Pokud se cítíš přetížený, je lepší to říct, než se trápit s úkoly, které tě přetěžují ještě víc. Možná ti nabídne pomoc nebo nějakou změnu v práci. A neboj se, že bys měl strach z hromadění úkolů – mnohdy je lepší si vzít krátkou pauzu a pak se vrátit s čistější hlavou.

Pokud to jde, pokus se rozdělit si úkoly na menší části. Tím se ti bude líp soustředit. A hlavně nezapomínej na sebe – zdraví a psychika jsou důležitější než jakýkoli úkol. Každý má občas takové pocity, jsi v tom sám.

161 slov
1.6 minut čtení
10. 8. 2023
Helena Mašková
Succeed.cz/Články/Mindfulness v práci
Jak překonat stres a vyhoření pomocí mindfulness: Techniky a rady pro každéhoObjevte, jak vám mindfulness může pomoci zvládat pracovní stres a předcházet vyhoření. V tomto článku se dozvíte o technikách, které fungují.
1000 slov
10 minut čtení
7. 8. 2021
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky