Succeed.cz/Fórum/Jak mi mindfulness může pomoct zvládnout stres v práci?

Jak mi mindfulness může pomoct zvládnout stres v práci?

V poslední době se hodně mluví o mindfulness a jeho přínosech, ale nejsem si úplně jistý, jak to funguje v praxi. Pracovní prostředí je často hektické, deadline se blíží a já se cítím pod tlakem. Mám pocit, že stres v práci mě začíná ovlivňovat i v osobním životě. Zkoušel jsem různé metody, jak se uvolnit, ale nic mi zatím nepomohlo tak, jak bych si přál. Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenosti s tím, jak mindfulness konkrétně pomáhá v takových situacích. Jaké techniky byste doporučili? Může jít třeba o jednoduché cvičení na soustředění nebo něco praktického, co mohu zařadit do každodenního pracovního režimu? Jak moc to může změnit způsob, jakým zvládám stres a tlak ze strany kolegů nebo šéfů? Chtěl bych slyšet názory těch, kdo to zkusili a jaké to pro ně mělo výsledky. Myslíte si, že je to něco, co může být efektivní i pro někoho jako já, kdo je zvyklý na rychlé řešení problémů a aktivní přístup? Dává smysl věnovat čas mindfulness uprostřed pracovního chaosu, nebo je lepší počkat na chvíli klidu po práci? Jaké máte tipy na začátek? Děkuji za jakékoli rady!

185 slov
1.9 minut čtení
27. 9. 2023
Vojtěch Drábek

Mindfulness může být fakt užitečná, když se cítíš ve stresu z práce. Je to o tom, naučit se být v přítomném okamžiku a nevnímat tolik ten tlak kolem. Zkus třeba jednoduché dechové cvičení – stačí si na chvíli sednout, zavřít oči a soustředit se na svůj dech. Rozhodně to můžeš zkusit i v práci; i pár minut ti pomůže vyčistit hlavu. Navíc, když jsi v té hektice, tak malý moment mindfulness tě může vrátit zpět do reality a zklidnit tu bouři myšlenek. Mnoho lidí říká, že jim to pomohlo se lépe soustředit a zvládat situace s větším klidem. Myslím, že je fajn zahrnout mindfulness do denního režimu – třeba hned ráno nebo během pauzy. Jasně, můžeš to dělat i po práci, ale proč čekat na klid? I v chaosu můžeš najít chvilku pro sebe. Zkus začít malými krůčky a uvidíš, jak ti to sedne.

144 slov
1.4 minut čtení
26. 5. 2021
Eva Prokopová

Mindfulness může fakt hodně pomoct se stresem v práci. Je to o tom, jak se soustředit na přítomný okamžik a nenechat se rozptylovat myšlenkami na budoucnost nebo minulost. Když jsi pod tlakem, zkus si třeba na pár minut zavřít oči, dýchat pomalu a soustředit se na svůj dech. Stačí pár minut a můžeš to dělat i mezi úkoly, když máš chvíli volno.

Další věc, co můžeš zkusit, je krátká meditace nebo i jen pozorování, co se kolem tebe děje – klid na chvilku, zaměřit se na zvuky nebo pocity, co cítíš v těle. To tě může dost uvolnit a pomoct ti lépe zvládat ten chaos.

Místo čekání na večer, kdy už jsi unavený, je lepší zařadit tyto techniky přímo do dne. Může to vypadat jako ztráta času, ale ve skutečnosti ti to může ušetřit nervy a zlepšit soustředění. Je dobré mít nějakou rutinu - třeba si dát 5 minut po obědě nebo před důležitým meetingem.

Z mých zkušeností to fakt pomáhá a dá se to zvládnout i pro aktivní lidi jako jsi ty. Dejte tomu šanci a sledujte, jak se cítíte. Klidně začněte s malýma krůčkama a časem si můžete přidat víc.

192 slov
1.9 minut čtení
21. 4. 2021
Eva Prokopová
Succeed.cz/Články/Mindfulness v práci
Budování odolnosti k negativním vlivům v pracovním prostředí pomocí mindfulnessJak vyvinout psychickou odolnost vůči stresu a tlakům díky pravidelnému praktikování mindfulness.
1000 slov
10 minut čtení
9. 1. 2020
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky