Succeed.cz/Fórum/Můžu se naučit mindfulness, i když nemám čas na meditaci?

Můžu se naučit mindfulness, i když nemám čas na meditaci?

Jsem dost zaneprázdněný člověk a každý den mám plno různých úkolů a závazků. Práce, rodina, přátelé, to všechno zabírá spoustu času a já si často říkám, že bych chtěl být více přítomný, všímavý a klidnější. Slyšel jsem o mindfulness a o tom, jak může pomoci zlepšit soustředění a snížit stres. Ale tady je ten problém – většinou nemám čas na klasickou meditaci! Nechci se vzdát myšlenky na to, že bych mohl být klidnější a vyrovnanější. Takže mě zajímá, jestli je možné se naučit mindfulness bez toho, abych trávil hodiny v meditaci. Můžu to nějak integrovat do svého každodenního života? Co třeba několika minutové cvičení během dne? Zajímalo by mě, jaké techniky nebo praktiky by mohly být efektivní pro někoho jako já, kdo je stále na cestě a nemá příliš času navíc. Existují jednoduché způsoby, jak si osvojit tento způsob myšlení a cítění? Jaké rady byste dali někomu, kdo chce pracovat na své pozornosti a vnitřním klidu bez nutnosti sedět na podložce s očima zavřenýma? Děkuji za jakékoli tipy a nápady!

170 slov
1.7 minut čtení
6. 12. 2023
Eva Kopalová

Není problém, klidně se dá učit mindfulness bez dlouhého meditačního sezení. Můžeš začít třeba s pár minutami během dne. Zkus si například věnovat chvilku, kdy čekáš na kávu nebo na zastávce. Soustřeď se na dech, na to, jak se cítíš, co vidíš kolem sebe. To je super způsob, jak být víc přítomný.

Další tip je zapojit mindfulness do běžných činností. Když jíš, soustřeď se na chuť a texturu jídla místo toho, abys přemýšlel o práci. Když jdeš ven, vnímej zvuky kolem - šumění listí, zpěv ptáků. K tomu si klidně nastav alarm na pár minut během dne jako připomínku, abys se zastavil a uvědomil si přítomnost.

Mysli na to jako na malou hru – zkoušej si najít chvíli pro sebe během dne a postupně si navykej víc a víc. Není to o tom sedět v tichu hodiny, ale spíš o tom prostě žít ten moment naplno.

145 slov
1.5 minut čtení
1. 12. 2022
Šárka Klímová

Není problém, že nemáš čas na dlouhou meditaci. Mindfulness se dá zapracovat do běžného dne, i kdyby to mělo být pár minut. Zkus třeba věnovat pozornost tomu, co děláš v danou chvíli – když jíš, tak prostě vnímej chuť jídla, vůně, texturu. Můžeš si udělat z chůze třeba minutu, kdy se soustředíš na každý krok a dýchání. I malý moment, kdy se zastavíš a jen si uvědomíš, co se kolem tebe děje, ti pomůže. Zkus si nastavit připomínku na telefonu, aby tě párkrát během dne upozornila na to, abys se zhluboka nadechl nebo si uvědomil, jak se cítíš. Klidně využij i krátké pauzy mezi úkoly – například si dej pár vteřin na to, abys se zamyslel nad tím, co právě cítíš a co myslíš. Každá drobnost se počítá a časem si zvykneš být víc přítomný bez toho, aniž bys musel sedět na podložce s očima zavřenýma.

146 slov
1.5 minut čtení
5. 9. 2020
Alena Jarošová
Succeed.cz/Články/Mindfulness v práci
Budování odolnosti k negativním vlivům v pracovním prostředí pomocí mindfulnessJak vyvinout psychickou odolnost vůči stresu a tlakům díky pravidelnému praktikování mindfulness.
1000 slov
10 minut čtení
9. 1. 2020
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky