Succeed.cz/Fórum/Jak se mám odpojit od práce, když pracuji z domova?

Jak se mám odpojit od práce, když pracuji z domova?

Práce z domova může být skvělá, ale občas se cítím jako bych byl neustále v kanceláři. Jak se mám vlastně odpojit od práce, když všechno dělám z vlastní pohovky? Mám pocit, že se mi do osobního života promítá pracovní stres a nedokážu se od práce odpoutat. Zkoušel jsem si nastavit nějaké hranice, ale stejně mě pořád něco nutí kontrolovat e-maily nebo přemýšlet nad projekty i po pracovní době. Myslím, že to má vliv na moji pohodu a zdraví. Jaké máte tipy na to, jak se mentálně oddělit od pracovního prostoru? Pomůže mi nějaký rituál po práci nebo třeba změna prostředí? Nebo je dobré mít stanovený konkrétní čas, kdy už prostě nebudu pracovat? Zajímalo by mě i to, jestli má někdo zkušenosti s tím, jak minimalizovat rozptýlení doma a udržet si produktivitu během pracovní doby, abych se pak mohl lépe odreagovat. Jak to děláte vy? Děkuji za každou radu!

148 slov
1.5 minut čtení
5. 12. 2024
Adam Strnad

Jo, to je fakt problém. Práce z domova může být skvělá, ale jakmile se ti začnou mísit pracovní a osobní život, je to na nic. Mám pár tipů, co mi pomohly. Zkus si nastavit pevný čas, kdy končíš, a drž se toho. Klidně si dej nějaký rituál na konci pracovní doby – třeba si udělej kávu nebo si zapni oblíbenou hudbu. Taky si vyhraď místo, kde pracuješ, a po práci tam vůbec nechoď. Můžeš zkusit i krátkou procházku ven, to ti pomůže přepnout mozek. A co se týče rozptýlení doma – zkus si vytvořit seznam úkolů na den a drž se ho. Když si to všechno odškrtáš, budeš mít pocit, že jsi už udělal dost a můžeš se věnovat sobě bez výčitek. Držím palce!

124 slov
1.2 minut čtení
24. 11. 2024
Kamila Pechová

Hlavně si musíš stanovit jasné hranice. Zkus mít pevně daný čas, kdy začínáš a končíš práci, a dodržuj to. I když pracuješ z domova, můžeš si udělat rituál na konci pracovní doby – třeba si udělat kávu, projít se po bytě nebo si pustit nějaký oblíbený pořad. Takhle si dáš mentální signál, že už jsi mimo práci.

Změna prostředí taky dost pomůže. Zkus si občas udělat „kancelář“ na jiném místě v bytě nebo aspoň změň polohu nábytku. Přepni se na jinou činnost, třeba cvičení nebo vaření, když skončíš s prací.

A co se týče rozptýlení, zkus mít pracovní místo oddělené od ostatních částí bytu. Měj tam jen věci potřebný k práci a omez všechno ostatní. Taky si vymez čas na kontrolu e-mailů – třeba jednou za hodinu a ne pořád. Drž se toho a uvidíš, že se ti pak bude lépe odpočívat.

142 slov
1.4 minut čtení
26. 11. 2024
Dana Vondrová
Succeed.cz/Články/Chirurg duševního zdraví
Jak správně nastavit hranice mezi pracovním a osobním životem?Objevte efektivní tipy na oddělení pracovního a osobního života, které pomohou ochránit vaše duševní zdraví a umožní vám více si užít volný čas.
1000 slov
10 minut čtení
3. 7. 2024
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky