Succeed.cz/Fórum/Jak si nastavit cíle pro osobní růst, když nevím, kde začít?

Jak si nastavit cíle pro osobní růst, když nevím, kde začít?

Občas mám pocit, že mě život jakoby táhne někam, kde bych vůbec nechtěl být, a přemýšlím o tom, jak bych mohl své kroky nasměrovat jiným směrem. V poslední době se mi zdá, že spousta lidí kolem mě má jasně dané cíle a plány na osobní rozvoj, ale já se cítím ztracený v záplavě informací a možností. Jak vlastně zjistit, co je pro mě to pravé? Mám si udělat nějaký seznam věcí, které chci zažít nebo dosáhnout? Nebo si mám přestat klást otázky a prostě něco zkusit? A co když mě to nebude bavit? Existuje nějaká metoda, jak efektivně vyhodnotit, co je pro mě důležité? Jak si stanovovat realistické cíle pro osobní růst tak, aby byly dosažitelné a zároveň mě motivovaly? Je lepší zaměřit se na malé krůčky nebo hned snít ve velkém? A co třeba najít si někoho, kdo mi s tím pomůže, jako kouče nebo mentora? Jaké jsou vaše zkušenosti s nastavováním cílů? Jak jste začali a co vám pomohlo překonat pocit nejistoty? Ráda bych slyšela příběhy ostatních a tipy, jak se posunout vpřed.

175 slov
1.8 minut čtení
23. 12. 2022
Eva Hájková

Nastavení cílů pro osobní růst může být fakt oříšek, když nevíš, kde začít. Myslím, že nejdůležitější je si udělat čas na zamyšlení. Zkus si sednout a sepsat, co tě zajímá nebo co bys chtěl zkusit. Můžeš klidně udělat seznam aktivit, které bys chtěl vyzkoušet – třeba novou dovednost, sport, nebo cestování. Není třeba mít hned všechny odpovědi.

Hodně lidí doporučuje začít s malými krůčky. Místo toho, abys hned snila ve velkém, tak si dej nějaké snadno dosažitelné cíle. Třeba se naučit vařit jednu novou věc měsíčně nebo přečíst jednu knihu týdně. Jakmile dosáhneš těchto malých cílů, dodá ti to motivaci a sebevědomí.

Pokud máš pocit, že by ti pomohl někdo jiný, klidně si najdi kouče nebo mentora. Může to být fakt užitečné mít někoho, kdo tě nasměruje a podpoří. A neboj se experimentovat! Občas musíš zkusit pár věcí, abys zjistil, co tě fakt baví. Takže se neboj toho procesu hledání. Zkoušej a uč se!

Až najdeš něco, co tě oslovuje, můžeš si to pak více specifikovat a plánovat další kroky. Hlavně buď trpělivý sám se sebou. Každý má svůj čas a cestu.

180 slov
1.8 minut čtení
15. 9. 2024
Dominik Macháč

Když nevíš, kde začít, je dobrý si udělat nějakou inventuru toho, co máš rád a co tě baví. Někdy stačí napsat seznam věcí, které bys chtěla vyzkoušet nebo se naučit. Můžeš začít i s malými cíli, třeba si říct, že se naučíš vařit jednu novou věc týdně nebo zkusíš nový sport. To ti pomůže zjistit, co tě opravdu zajímá.

Není špatný zkusit i něco úplně nového, i když nevíš, jestli ti to sedne - aspoň to zjistíš. Pokud ti to nebude bavit, tak to prostě zahodíš a jdeš dál. Dobrý je i mít někoho, kdo tě podpoří – kouč nebo mentor může přinést nový pohled a nasměrovat tě.

Určitě se neboj snít ve velkém, ale pak si ty velký cíle rozděl na menší krůčky. Takhle to nebude tak zastrašující a budeš mít pocit pokroku. A hlavně si dej čas; osobní růst je maraton, ne sprint. Takže klidně experimentuj a sleduj, co ti dává smysl.

152 slov
1.5 minut čtení
29. 2. 2024
Stanislav Pícha
Succeed.cz/Články/Osobní rozvoj
Jak si nastavit cíle pro osobní růst a úspěch v pracovním životěPrůvodce metodou SMART a dalšími technikami pro efektivní stanovování dosažitelných cílů, které vám pomohou dosáhnout osobního růstu a pracovního úspě...
1000 slov
10 minut čtení
1. 1. 2020
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky