Succeed.cz/Fórum/Jak poznám, že je dobrý čas na networking?

Jak poznám, že je dobrý čas na networking?

Když se zamýšlím nad tím, jak důležitý je networking v dnešní době, přemýšlím také o tom, jak zjistit, kdy je ten pravý okamžik na to, abych začal navazovat nové kontakty. Někdy mám pocit, že se kolem mě věci hýbou rychleji než já, a tak se ptám sám sebe: Je teď ta pravá chvíle? Je lepší počkat, nebo se chopit příležitosti? Jak poznat, že je čas vyrazit ven a potkat nové lidi? Možná se chystám na nějakou konferenci, ale váhám, jestli to má smysl. Jak poznat, že právě teď mám šanci potkat někoho, kdo mi může změnit kariéru? Je důležité mít nějaké vnitřní pocity nebo signály, které mi napoví, že by bylo fajn vyjít ze své komfortní zóny? Měl bych sledovat trendy v oboru, nebo spíše poslouchat své instinkty? Co když mám pocit, že jsem na dně a lidé kolem mě vypadají úspěšně? Jak se z toho dostat a kdy je nejlepší se spojit s lidmi, kteří mají podobné cíle? Zajímalo by mě také, jestli je lepší hledat networkingové příležitosti online nebo raději osobně. Jaké signály by měly být varovné a kdy bych měl opravdu ustoupit? Myslíte si, že existují nějaké konkrétní události nebo období v roce, kdy je networking výhodnější? Zkrátka: Jak poznat ten správný čas na networking?

208 slov
2.1 minut čtení
27. 5. 2021
Barbora Světlíková

Jasně, to je dobrá otázka. Co se týče networkingu, je pár signálů, kdy je čas vyrazit ven. Pokud máš pocit, že se potřebuješ posunout dál v kariéře, nebo třeba měníš práci, je to určitě důvod na networking. Sleduj trendy v oboru, pokud vidíš, že se něco děje nebo jsou nějaké akce, neváhej tam jít. Konference, semináře, nebo i online webináře – to všechno jsou příležitosti potkat lidi.

Důležitý je i pocit v gutu. Když máš chuť a cítíš se na to připravený, tak neváhej. Někdy ti může pomoci i to, že když vidíš lidi kolem sebe úspěšný, motivuje tě to a můžeš se od nich učit.

S online networkingem je to o tom, odkud jsi, ale osobní kontakt má vždycky něco navíc. Když už jsi na dně nebo cítíš nejistotu, tak klidně zkus začít s menšími skupinkami nebo online. Tyhle situace taky vyžadují odvahu, ale někdo jiný může mít stejný pocit a možná si sednete.

Některé období bývají opravdu lepší na networking než jiné – třeba na začátku roku nebo po prázdninách, když lidi mají nový cíle a jsou otevřenější novým kontaktům. Hlavně se nebát vystoupit ze své komfortní zóny a zkoušet věci! Takže pokud máš šanci, ber ji.

199 slov
2 minut čtení
30. 11. 2024
Natálie Charvátová

No, tak tohle je věčná otázka. Když se nad tím zamyslíš, tak v podstatě nikdy není špatný čas na networking. Vždycky můžeš potkat někoho zajímavýho. Jestli zrovna plánuješ nějakou konferenci, tak to je super příležitost. I když se ti zdá, že jsi na dně, právě takový momenty mohou přinést nový šance. Občas stačí víc věřit sobě a svým instinktům než sledovat trendy.

Když vidíš nějakou akci v oboru, neváhej, jdi do toho. Online networking je fajn, ale osobní setkání mají něco do sebe – můžeš se lépe propojit s lidma. Varovné signály? Když se cítíš opravdu špatně nebo jsi extrémně nervózní, možná je lepší si dát pauzu a zpracovat to. Ale jinak – vyrazit ven a navazovat kontakty je vždycky dobrý nápad. Třeba na jaře nebo na podzim jsou akce častější, což by mohlo fungovat jako dobrý tip na načasování.

140 slov
1.4 minut čtení
4. 1. 2025
Ondřej Kafka
Succeed.cz/Články/Networking
Mistři networking: Jaké dovednosti potřebujete k budování cenných kontaktů?Objevte klíčové dovednosti potřebné k efektivnímu budování a udržování profesionálních vztahů v dnešním rychle se měnícím světě.
1000 slov
10 minut čtení
10. 5. 2021
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky