Succeed.cz/Fórum/Jak začít konverzaci na networkingové akci, když nikoho neznám?

Jak začít konverzaci na networkingové akci, když nikoho neznám?

Na networkingových akcích se často ocitáme v situaci, kdy jsme obklopeni lidmi, které vůbec neznáme, a teď bych rád věděl, jak se do takové situace dostat. Co mám dělat, když chci navázat kontakt, ale mám obavy, že nevím, jak začít konverzaci? Možná bych mohl využít nějaké jednoduché otázky, ale co by mělo být to první oslovení? Mám začít s nějakým komplimentem nebo se rovnou zeptat na jejich názor na téma akce? Jaké téma by mělo být vhodné pro začátek – něco o oboru, ve kterém pracují, nebo spíš něco osobnějšího, co by mohlo rozproudit zajímavou diskusi? Co když se bojím odmítnutí nebo že nebudou mít zájem povídat si se mnou? Zajímalo by mě také, zda je dobré mít připravený nějaký stručný „pitch“ o sobě, nebo je lepší být více neformální a uvolněný? Je nějaký konkrétní způsob, jak si udržet konverzaci a netrápit se tím, co říct dál? Jaké tipy a triky byste doporučili pro někoho jako já, kdo chce efektivně komunikovat a budovat si síť kontaktů na těchto akcích? Rád bych slyšel názory lidí, kteří s tím mají zkušenosti. Jaké jsou vaše osvědčené strategie pro zahájení konverzace s úplně novými lidmi?

191 slov
1.9 minut čtení
17. 9. 2023
Milan Klíma

Když jsi na networkingový akci a neznáš nikoho, je nejlepší začít s jednoduchým pozdravem a pak přejít na nějakou otázku. Například můžeš říct: "Ahoj, co tě sem přivedlo?" nebo "Jak se ti tu líbí?" To obvykle otevře cestu k dalšímu povídání. Pokud máš možnost, zkus se zaměřit na téma akce – třeba něco ohledně prezentací nebo speakerů. Komplimenty jsou fajn, ale můžou působit uměle, takže spíš zůstaň přirozený. Mít připravený krátký pitch o sobě je dobrý nápad, ale nebuď moc striktní, snaž se být uvolněný. Pokud cítíš, že konverzace se zastavuje, polož další otázku nebo sdílej něco ze svých zkušeností. Když budeš mít otevřenou mysl a ochotu si povídat, lidi to obvykle ocení a rádi se zapojí.

117 slov
1.2 minut čtení
4. 1. 2025
Dana Šrámková

Není to lehké, ale zkus začít s něčím jednoduchým. Třeba pozdrav a pak nějaká otázka k akci, jako co si o tom myslí nebo jestli byli na podobný akci dřív. Většina lidí je ráda, když se s nimi někdo baví, takže se neboj oslovit. Můžeš taky říct něco o sobě, ale spíš stručně, aby se mohly rozvinout další otázky. Komplimenty jsou fajn, ale opatrně, aby to nevypadalo divně. Snaž se najít společné téma – třeba obor, co dělají, nebo něco aktuálního. Když začneš s něčím osobním, můžeš to dostat do uvolněnější atmosféry. A když nevíš, co říct dál, prostě se ptej na jejich názory nebo zkušenosti – lidi to většinou baví. Hlavně nebuď nervózní, odmítnutí se stává, ale nic se neděje. Když budeš mít připravený krátký pitch o sobě, tak to je fajn, ale klidně si to udržuj neformální. Udržet konverzaci jde tím, že se zajímáš o druhé a nasloucháš jim.

151 slov
1.5 minut čtení
26. 7. 2024
Patrik Kroupa
Succeed.cz/Články/Networking
Mistři networking: Jaké dovednosti potřebujete k budování cenných kontaktů?Objevte klíčové dovednosti potřebné k efektivnímu budování a udržování profesionálních vztahů v dnešním rychle se měnícím světě.
1000 slov
10 minut čtení
10. 5. 2021
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky