Succeed.cz/Fórum/Co říct, když potkám někoho na networkingové akci?

Co říct, když potkám někoho na networkingové akci?

Když se ocitnu na networkingové akci, mám vždycky pocit, že je to skvělá příležitost pro navázání nových kontaktů a třeba i přátelství. Ale co vlastně říct, když potkám někoho nového? Mám se představit s tím, co dělám, nebo by bylo lepší začít nějakou otázkou, abychom se dostali do konverzace? Je lepší mluvit o svých úspěších, nebo raději poslouchat a ptát se na druhé? Jakým způsobem si udržet pozornost druhého člověka a zároveň mu ukázat, že mě zajímá jeho příběh? Zajímá mě, jestli máte nějaké osvědčené fráze nebo tipy na to, jak rozproudit diskuzi. A co když se setkám s někým, koho už znám - jak udělat dobrý dojem a nezapomenout na formálnost? Co byste poradili, pokud bych chtěl zanechat pozitivní dojem a zároveň si zapamatovat věci, které by mi mohly pomoci v budoucnu? Jaké jsou vaše vlastní zkušenosti s navazováním kontaktů na takových akcích? Jaký je váš tip na to, co říct jako první větu? Možná máte nějakou zábavnou historku nebo něco zajímavého, co vám pomohlo prolomit ledy? Jaké otázky jsou podle vás nejlepší pro zahájení konverzace a co byste určitě nedoporučili? Jak si myslíte, že bych měl reagovat na různé situace, které mohou nastat při prvním setkání s někým novým?

201 slov
2 minut čtení
7. 12. 2020
Lucie Pešková
Lucie Pešková

Když potkáš někoho na networkingové akci, klidně začni tím, že se představíš a řekneš, co děláš. Ale snaž se to neudělat jako nudný výčet. Spíš bys mohl říct něco jako: "Ahoj, já jsem [tvoje jméno] a pracuju v [tvůj obor], ale teď se zajímám o [něco specifického]." To hned otevře prostor pro otázky.

Pokud chceš rozproudit diskuzi, zkus se zeptat na jejich zkušenosti v oboru nebo co je přivedlo na tu akci. Tím ukážeš zájem a můžeš snadno navázat na jejich odpovědi. Je dobré střídat mluvení a naslouchání. Většina lidí ráda mluví o sobě, takže když se ptáš a posloucháš, určitě si tě zapamatují.

Když potkáš někoho, koho už znáš, tak klidně zavzpomínejte na něco společného, co vás spojuje. Můžeš říct něco jako: "Pamatuješ si tu akci loni? Bylo to super!" To pomůže udržet konverzaci přátelskou a uvolněnou.

Na závěr, pokud chceš zanechat dobrý dojem, nezapomeň si zapamatovat jejich jméno a něco konkrétního z rozhovoru - budoucí příležitosti pak můžeš spojit s nějakým detailem. A snaž se být sám sebou, lidi to ocení.

170 slov
1.7 minut čtení
23. 8. 2024
Emil Holub
Emil Holub

Když potkáš někoho na networkingové akci, nejlepší je začít jednoduše. Můžeš se představit a říct, co děláš, ale klidně zkus začít otázkou, třeba "Jak se ti líbí akce?" nebo "Co tě sem přivedlo?" To pomůže rozproudit konverzaci. Mluvit o svých úspěších je fajn, ale víc si vážím, když se poslouchá a zajímáš se o toho druhého.

Pokud potkáš někoho známého, prostě si připomeňte, co jste spolu dělali naposledy. Nepodceňuj malé detaily, jako třeba jméno dítěte nebo zajímavost, kterou ti řekl minule. Na konci vždycky dej vědět, že bys rád zůstal v kontaktu. Dobré otázky na začátek jsou "Jaký projekt teď řešíš?" nebo "Co tě v poslední době nejvíc zaujalo?"

A hlavně - buď sám sebou a snaž se být uvolněný. Můžeš se i podělit o nějakou historku, co ti přišla vtipná nebo zajímavá. A pokud něco nejde, nebuď nervózní, každý to zná. Hlavně nezapomeň na pozitivní dojem a úsměv.

149 slov
1.5 minut čtení
5. 1. 2025
Eva Králová
Eva Králová