Succeed.cz/Fórum/Jak poznám, že je mentor dobrý pro moji kariéru?

Jak poznám, že je mentor dobrý pro moji kariéru?

Když se snažím posunout svou kariéru na další úroveň, často přemýšlím o tom, jak velkou roli může hrát mentor. Ale jak vlastně poznat, že ten, kdo se má stát mým mentorem, je skutečně ten pravý? Jaké znaky nebo vlastnosti by měl mít dobrý mentor, abych si mohl být jistý, že mi pomůže dosáhnout mých cílů? Mám se soustředit na jeho zkušenosti v oboru, nebo je důležitější jeho způsob komunikace a to, jak mě motivuje? Je lepší hledat někoho s podobným zaměřením jako já, nebo může být prospěšné mít někoho z úplně jiného segmentu? A co když se zdá, že mentor má skvělé výsledky s ostatními, ale já se necítím dostatečně motivovaný nebo inspirovaný? Jak bych měl vyhodnotit vztah a zjistit, jestli je pro mě opravdu přínosný? Vím, že dobrý mentor by měl mít určité dovednosti a měl by umět naslouchat a poskytovat konstruktivní zpětnou vazbu, ale co když mám pocit, že se naše styly příliš neshodují? Existují nějaké konkrétní otázky, které bych mohl položit při prvním setkání, abych zjistil, zda je to ten pravý člověk pro mě? Jaké signály bych měl brát v úvahu během našeho společného času? Myslím si také, že důležité je mít nějakou osobní chemii – ale jak ji vlastně hodnotit? Máte někdo osobní zkušenost s tím, co vás vedlo k tomu považovat svého mentora za správného pro vaši kariérní dráhu? Jaké byly klíčové momenty nebo rozhodnutí, která vás přesvědčila? Zajímalo by mě i to, jestli je možné mít více mentorů najednou a jak to může ovlivnit můj rozvoj. Co si o tom myslíte?

257 slov
2.6 minut čtení
2. 5. 2020
Emil Tichý

Mentora poznáš podle několika věcí. Hlavně by měl mít zkušenosti v oboru, ale to není všechno. Důležitá je i chemie mezi vámi. Pokud se cítíš pohodlně a můžeš s ním otevřeně mluvit, je to dobré znamení. Zkus si s ním popovídat o jeho přístupu k mentorství – jak ti plánuje pomoci, jaké metody používá. Je fajn, když má i podobné hodnoty jako ty, ale někdy může být prospěšné mít někoho z jiného oboru, kdo ti dá nový úhel pohledu. Pokud tě ale necítíš motivovaný, tak to může být problém. Sleduj, jak reaguje na tvoje nápady a jestli poskytuje konstruktivní zpětnou vazbu. Když se vaše styly příliš neshodují, zkus se zamyslet, co ti na tom vadí a jestli je to něco, co můžeš přijmout. Můžeš mít více mentorů najednou, každý ti může nabídnout něco jiného, ale je důležité to dobře zvládnout, aby ses v tom neztratil. Takže hledej někoho, kdo tě osloví a posune dál.

154 slov
1.5 minut čtení
26. 4. 2024
Josef Eliáš

Dobrý mentor by měl mít nějaké zkušenosti v oboru, ale to není všechno. Důležitý je i jeho způsob komunikace a jak tě motivuje. Hlavně musíš cítit, že s tebou rezonuje a že se s ním dokážeš otevřeně bavit. Pokud máš pocit, že se vaše styly příliš neshodují, možná to nebude ta pravá volba – chemie je fakt důležitá. Zkus se zeptat na jeho přístup k mentorování, jak řeší problémy nebo jaké měl úspěchy s jinými mentee. Pokud si nejseš jistý, jestli tě inspiruje, dej si čas a uvidíš. Můžeš mít víc mentorů z různých oborů, to ti může rozšířit perspektivu. Klíčový moment bude, když ucítíš pokrok díky jeho radám. Neboj se testovat různé možnosti a hledat toho pravého pro sebe.

120 slov
1.2 minut čtení
4. 4. 2024
Rudolf Ryba
Succeed.cz/Články/Mentoring
Jak vybrat správného mentora pro váš kariérní růst?Získejte přehled o klíčových faktorech při hledání ideálního mentora a posuňte svou kariéru na vyšší úroveň.
1000 slov
10 minut čtení
16. 4. 2020
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky