Succeed.cz/Fórum/Jak najít dobrého mentora v digitálním podnikání?

Jak najít dobrého mentora v digitálním podnikání?

V poslední době stále více lidí přemýšlí o tom, jak získat dobrého mentora v oblasti digitálního podnikání. Je to pro mě zásadní téma, protože mám pocit, že správný mentor může být klíčem k úspěchu. Jak ale vůbec začít hledat? Mám se obrátit na svou síť kontaktů, nebo existují nějaké specializované platformy, kde bych mohl najít někoho, kdo by mě skutečně mohl posunout dál? Co třeba sociální sítě jako LinkedIn? Odpovídá to vůbec tomu, co já potřebuji? Vím, že je důležité mít někoho, kdo má zkušenosti a znalosti v oboru, ale jak poznat, jestli je ten dotyčný skutečně kompetentní? Jaké otázky bych měl klást během prvních setkání, abych zjistil, zda je to ten pravý mentor pro mě? A co když se ukáže, že to není ta správná osoba? Jak se s tím vyrovnat a pokračovat v hledání? Myslím si, že by bylo skvělé mít někoho, kdo mi může poradit nejen s technickými záležitostmi, ale i s tím, jak se orientovat v celé té digitální džungli. Existují nějaké rady nebo tipy, jak takového mentora efektivně oslovit a získat jeho pozornost? Jaké jsou nejlepší praktiky pro budování vztahu s mentorem v digitálním podnikání? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních a rady těch, kteří už touto cestou prošli. Jaké byly jejich kličky a překážky a co by doporučili někomu, kdo teprve začíná?

217 slov
2.2 minut čtení
26. 7. 2024
Alois Němec

Hledání mentora v digitálním podnikání může být fakt výzva, ale určitě to stojí za to. Začni tím, že se podíváš na svou síť kontaktů, třeba někdo z tvých známých má někoho, kdo se v tom vyzná. LinkedIn je super místo, kde najdeš lidi s relevantními zkušenostmi. Můžeš tam hledat podle oboru, nebo se přidat do skupin zaměřených na digitální podnikání.

Co se týče kompetencí, sleduj jejich úspěchy - co už dokázali? Zkus je oslovit otázkami jako "Jaké byly vaše největší výzvy v oboru?" nebo "Jaké trendy aktuálně sledujete?" Tohle ti dá představu o jejich znalostech a přístupu. Pokud zjistíš, že to neklape, nevěš hlavu! Je normální zkoušet více mentorů, než najdeš toho pravého.

Osobně bych doporučil být otevřený a upřímný ohledně svých očekávání a cílů. Zajímej se o ně jako o osobnost, ne jen jako o odborníka. Budování vztahu je důležité - nabízej hodnotu i ty, třeba sdílením zajímavých článků nebo nápadů. Důležitý je dlouhodobý vztah, takže buď trpělivý a uvidíš, že to funguje.

164 slov
1.6 minut čtení
8. 11. 2024
Milena Janoušková

Hledání dobrého mentora v digitálním podnikání může být fakt výzva, ale tady je pár tipů, co by ti mohly pomoct. Začni tím, že projdeš svoji síť kontaktů – často nevíš, kdo má jaké zkušenosti, dokud se nezeptáš. Můžeš zkusit i LinkedIn, je to super místo na hledání profesionálů a můžeš tam snadno vidět jejich background. Zkus se poohlédnout po skupinách nebo fórech zaměřených na digitální podnikání, tam můžeš najít lidi ochotné mentorovat.

Když už někoho najdeš, neboj se klást otázky ohledně jeho zkušeností, úspěchů a neúspěchů – to ti dá představu o jejich kompetencích. Zjisti, jestli mají zkušenosti v oblastech, které tě zajímají. Pokud se ukáže, že si prostě nesednete, nebuď zklamaný – to se stává. Hlavní je pokračovat v hledání a učit se z každé interakce.

Jakmile začneš s někým spolupracovat, buduj vztah aktivně – sdílej své cíle a buď otevřený k jejich radám. Je dobré mít na paměti, že mentorství je oboustranný vztah, tak se snaž i ty přinášet hodnotu. Takže jo, neboj se oslovit lidi a experimentovat. Hodně štěstí!

171 slov
1.7 minut čtení
13. 10. 2024
Bedřich Zajíc
Succeed.cz/Články/Mentoring
5 důvodů, proč mít mentora ve světě digitálního podnikáníObjevte, jak může mentor ovlivnit váš úspěch v digitálním podnikání a proč byste ho měli mít po svém boku.
1000 slov
10 minut čtení
2. 9. 2023
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky