Succeed.cz/Fórum/Jaké techniky time managementu pomáhají překonat prokrastinaci?

Jaké techniky time managementu pomáhají překonat prokrastinaci?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na něco, co trápí asi každého z nás. Prokrastinace je totiž obrovský zabiják produktivity a já už mám pocit, že s tím musím něco udělat. Sice se pokouším plánovat si svůj čas, ale většinou to dopadne tak, že se zaseknu u nějaké blbosti a nakonec nedodělám ani to, co jsem si naplánoval. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké osvědčené techniky time managementu, které vám opravdu fungují a pomáhají překonat tenhle problém. Slyšel jsem o různých metodách jako Pomodoro nebo Eisenhowerova matice, ale nikdy jsem je pořádně nezkusil. Jak si nastavujete cíle a jak rozdělujete úkoly? Jak se motivujete k tomu, abyste se do práce vůbec pustili? Chtěl bych se dozvědět o konkrétních strategiích, které vám pomohly zlepšit vaši produktivitu a zbavit se prokrastinace. Co třeba děláte, když zjistíte, že opět odkládáte důležité úkoly? Je lepší mít nějaký pevný plán nebo raději pracovat více flexibilně? Zajímalo by mě také, jestli používáte nějaké aplikace nebo nástroje na správu času. Děkuji za jakékoli tipy a rady!

169 slov
1.7 minut čtení
16. 9. 2020
Tomáš Vaníček

Tak tohle znám moc dobře. Prokrastinace je fakt zrádná. Co se osvědčilo mně, je metoda Pomodoro. Nastavíš si časovač na 25 minut, pracuješ a pak si dáš 5 minut přestávku. To mi fakt pomohlo se soustředit. Ale pozor, pokud ti to moc nefunguje, zkus třeba Eisenhowerovu matice – rozdělíš úkoly podle důležitosti a naléhavosti. To ti dá jasnější přehled, co fakt dělat teď a co počká. A co se týče cílů, snažím se je mít co nejkonkrétnější a rozdělené na menší části, abych viděl pokrok a měl motivaci. Když zjistím, že zase odkládám, prostě si připomenu, proč to dělám a co z toho budu mít. Flexibilita v plánu je dobrá, ale pevné body mi pomáhají se orientovat. A ještě používám Trello na organizaci úkolů – vidím tam všechny věci pohromadě a to mě motivuje. Zkrátka, klíč je najít si to svoje a zkoušet různé metody, dokud nenajdeš tu správnou.

149 slov
1.5 minut čtení
30. 3. 2024
Pavla Zemanová

Time management a prokrastinace, to je věčný boj. Zkoušel jsem pár technik a některé fakt fungují. Pomodoro je super, děláš 25 minut, pak 5 minut pauza. To tě donutí se soustředit, protože víš, že za chvíli si dáš volno. Eisenhowerova matice taky pomáhá, aspoň ti ukáže, co je urgentní a co můžeš odložit. Já si většinou dělám seznam úkolů na den a pak si to rozděluju podle důležitosti.

Co se motivace týče, snažím se myslet na odměnu po splnění úkolu. Třeba si dám kafe nebo si pustím oblíbený seriál, když dodělám něco většího. Když zjistím, že zase odkládám, snažím se najít příčinu – jestli je úkol moc velký nebo nezajímavý. Tak ho rozdělím na menší části a začnu s nejjednodušším.

Flexibilita v plánu je podle mě důležitá, ale mít i nějaký rámec pomůže udržet směr. A co se aplikací týče, používám Trello na organizaci úkolů a Google Calendar na plánování času. Tyhle nástroje mi fakt pomáhají udržet se na cestě.

160 slov
1.6 minut čtení
16. 9. 2024
Antonín Ševčík
Succeed.cz/Články/Pracovní produktivita
Principy time managementu: Které techniky fungují nejlépe?Objevte osvědčené metody správy času a naučte se, jak je efektivně aplikovat ve své kariéře. Přečtěte si o nejlepších technikách time managementu, kte...
1000 slov
10 minut čtení
8. 6. 2020
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky