Succeed.cz/Fórum/Jak často bych měl dělat přestávky během práce?

Jak často bych měl dělat přestávky během práce?

Pracuji na plný úvazek a snažím se být co nejproduktivnější, ale občas mám pocit, že jsem na tom pořád stejně a nic se mi nedaří udělat. Slyšel jsem, že pravidelné přestávky mohou opravdu pomoci zlepšit soustředění a celkovou produktivitu, ale nevím, jak často je ideální si je brát. Mám se řídit nějakým konkrétním časovým harmonogramem, nebo to záleží spíš na tom, jak se cítím? A co když mám pocit, že zrovna pracuji efektivně – je dobré si přesto udělat pauzu? Jaké jsou nejlepší techniky na to, jak plánovat přestávky během dne? Měli byste mít nějaký rituál na začátku a konci těchto přestávek, nebo to záleží na individuálních preferencích? Rád bych slyšel od ostatních, jaké mají zkušenosti s přestávkami v práci. Pomůže mi to najít rovnováhu mezi pracovním nasazením a odpočinkem. Děkuji za vaše názory!

134 slov
1.3 minut čtení
12. 12. 2020
Petra Malá

Zdravím, já to mám tak, že si dělám přestávky každou hodinu. Na 50 minut se soustředím a pak si dávám 10 minut pauzu. Je to super, protože ten mozek si odpočine a pak jsem schopnej zase víc makat. Když mám pocit, že mi to jde, tak stejně na těch 10 minut zvednu zadek a třeba si udělám kafe nebo skočím ven na vzduch. Mě osobně to hodně pomáhá udržet energii a nezapomínat na to, že i odpočinek je důležitý. Někdo zase používá techniku Pomodoro, což je 25 minut práce a 5 minut pauza. Na každou čtyřicátou minutu si pak dej delší pauzu. Každý to má jinak, ale prostě si najdi co ti sedí. A rituály jako na začátku a konci pauzy? No, já třeba vždycky vstanu a protáhnu se, to mě nakopne.

132 slov
1.3 minut čtení
19. 7. 2023
Jiří Šváb

Tak hele, co se týče přestávek, tak to je fakt důležitý. Obecně se doporučuje brát si krátký pauzy každou hodinu nebo tak, cca 5-10 minut. Když pracuješ víc jak hodinu v kuse, většinou začneš ztrácet soustředění a efektivitu. Klidně si pak dej delší pauzu po dvou až třech hodinách, třeba 20-30 minut na oběd nebo procházku.

Když máš pocit, že makáš efektivně, tak si stejně udělej pauzu. Může ti to pomoct nabrat novou energii a přijít s čerstvým pohledem na věc. Zkus třeba techniku Pomodoro – 25 minut práce, pak 5 minut pauza. Můžeš toho stihnout víc, než když se snažíš jet nonstop.

Rituály jsou fajn, ale nemusí být nijak složitý. Třeba si dej na začátku pauzy kafe nebo se protáhni. Na konci si klidně zapiš, co jsi stihl. To ti může pomoct udržet motivaci.

Každý to má trochu jinak, tak si najdi to, co ti sedí. Hlavně si pamatuj, že odpočinek je stejně důležitý jako práce.

154 slov
1.5 minut čtení
2. 9. 2024
Blanka Zichová
Succeed.cz/Články/Pracovní produktivita
Důležitost pravidelných přestávek pro udržení vysoké produktivityObjevte, jak mohou pravidelné přestávky zlepšit vaši produktivitu, kreativitu a celkovou pohodu v práci.
1000 slov
10 minut čtení
28. 3. 2020
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky