Jak udělat dobrý elevator pitch na networkingovém eventu?
V poslední době se hodně mluví o tom, jak důležitý je networking a jak se na různých akcích potkávat s lidmi, kteří mohou být pro nás přínosní, ať už v profesním nebo osobním životě. Všichni víme, že první dojem je klíčový, a právě proto potřebujeme mít připravený elevator pitch, což je takový krátký a úderný proslov o nás samotných. Ale jak na to? Jak vlastně vytvořit dobrý elevator pitch, který nezní jako nudná propagační řeč a zároveň zaujme posluchače? Mám pocit, že se to docela těžko vysvětluje, protože každá akce je jiná a každý člověk reaguje jinak.
Když jsem byl na posledním networkingovém eventu, viděl jsem tolik lidí, kteří se snažili nějak navázat kontakt, ale většinou to skončilo tím, že se prostě představili a pak nastalo trapné ticho. Jak můžu udělat svůj pitch tak, aby byl zapamatovatelný? Mám začít nějakým zajímavým faktem o sobě nebo raději osobním příběhem? Je lepší zaměřit se na své dovednosti nebo spíš popsat, co hledám? Jak vybalancovat mezi tím být struční a zároveň neztratit podstatu toho, co chci říct?
A co otázky? Měl bych ve svém pitu zařadit nějaké otázky pro druhou stranu? Není to příliš agresivní? A pokud ano, jaké otázky by to měly být? Jak se vlastně ptát tak, aby to nevypadalo jako interview? A co tón mého hlasu a neverbální komunikace? Myslím si, že to je také hodně důležité. Potřebuju se tvářit sebevědomě a uvolněně, ale co když jsem nervózní? Jak překonat nervozitu v takových situacích?
Celkově by mě zajímalo, jestli máte nějaké tipy nebo triky na vytváření elevator pitch. Co funguje ve vašem případě? Jaké máte zkušenosti z networkingových akcí a co vám pomohlo uspět v tomto ohledu?
Každá rada by byla super! Díky moc!