Succeed.cz/Fórum/Jak udělat dobrý elevator pitch na networkingovém eventu?

Jak udělat dobrý elevator pitch na networkingovém eventu?

V poslední době se hodně mluví o tom, jak důležitý je networking a jak se na různých akcích potkávat s lidmi, kteří mohou být pro nás přínosní, ať už v profesním nebo osobním životě. Všichni víme, že první dojem je klíčový, a právě proto potřebujeme mít připravený elevator pitch, což je takový krátký a úderný proslov o nás samotných. Ale jak na to? Jak vlastně vytvořit dobrý elevator pitch, který nezní jako nudná propagační řeč a zároveň zaujme posluchače? Mám pocit, že se to docela těžko vysvětluje, protože každá akce je jiná a každý člověk reaguje jinak.

Když jsem byl na posledním networkingovém eventu, viděl jsem tolik lidí, kteří se snažili nějak navázat kontakt, ale většinou to skončilo tím, že se prostě představili a pak nastalo trapné ticho. Jak můžu udělat svůj pitch tak, aby byl zapamatovatelný? Mám začít nějakým zajímavým faktem o sobě nebo raději osobním příběhem? Je lepší zaměřit se na své dovednosti nebo spíš popsat, co hledám? Jak vybalancovat mezi tím být struční a zároveň neztratit podstatu toho, co chci říct?

A co otázky? Měl bych ve svém pitu zařadit nějaké otázky pro druhou stranu? Není to příliš agresivní? A pokud ano, jaké otázky by to měly být? Jak se vlastně ptát tak, aby to nevypadalo jako interview? A co tón mého hlasu a neverbální komunikace? Myslím si, že to je také hodně důležité. Potřebuju se tvářit sebevědomě a uvolněně, ale co když jsem nervózní? Jak překonat nervozitu v takových situacích?

Celkově by mě zajímalo, jestli máte nějaké tipy nebo triky na vytváření elevator pitch. Co funguje ve vašem případě? Jaké máte zkušenosti z networkingových akcí a co vám pomohlo uspět v tomto ohledu?

Každá rada by byla super! Díky moc!

281 slov
2.8 minut čtení
29. 9. 2022
Zdeňka Kříčková
Zdeňka Kříčková

Jasně, elevator pitch je fakt důležité. Tady pár tipů, co mi fungovalo. Začni něčím osobním nebo zajímavým faktem – to upoutá pozornost. Místo toho, abys mluvil jen o dovednostech, zkus říct, co hledáš nebo co tě motivuje. Dělej to stručně, ideálně do 30 sekund.

Pokud máš nervozitu, zkus si to předem natrénovat a odříkat to před zrcadlem nebo kamarádem. Tón hlasu a neverbální komunikace jsou klíčové – udržuj oční kontakt a buď uvolněný.

Otázky můžeš zařadit klidně, ale spíš něco otevřeného, co vybízí k diskuzi. Například "A co ty děláš?" aby to nevypadalo jako interview. Hlavně buď sám sebou a neboj se trošku improvizovat podle situace.

Zkoušej se bavit a užít si to, pak ti nervozita možná vůbec nepříjde. Hodně štěstí!

119 slov
1.2 minut čtení
24. 11. 2023
Dana Kolmanová
Dana Kolmanová

K vytvoření dobrýho elevator pitch je nejlepší jít na to jednoduše. Jasně a stručně se představ a řekni, co děláš. Můžeš začít nějakým zajímavým faktem nebo osobním příběhem, co tě k tomu přivedlo. Tím zaujmeš a už zprvu navážeš kontakt. Mysli na to, že velmi důležitý je ukázat nadšení, fakt, že tě to baví.

Místo abys mluvil jen o sobě, zkus zařadit otázku pro druhou stranu. Třeba "Co vy děláte?" nebo "Jaké máte zkušenosti s... ?" To pomůže rozproudit konverzaci a vyhnout se trapným pauzám. Neboj se být sám sebou a mluv uvolněně. Když jsi nervózní, zkus se soustředit na to, co říkáš, místo na to, jak vypadáš.

Nemusíš mít pitch extra dlouhý – klidně do 30 vteřin. Důležitá je i neverbální komunikace – usmívej se, dívej se lidem do očí a drž si otevřenou řeč těla. Tohle všechno pak dělá ten první dojem lepším.

Takže shrnutí: buď stručnej, zajímavě se představ, zapoj druhého do konverzace a působ uvolněně. Držím palce!

160 slov
1.6 minut čtení
30. 1. 2025
Zdeněk Rozsypal
Zdeněk Rozsypal