Succeed.cz/Fórum/Jak najít motivaci, když se mi nechce pracovat?

Jak najít motivaci, když se mi nechce pracovat?

Snažím se už nějakou dobu najít motivaci k práci, ale pořád je to těžké. Často se mi stává, že bych měl něco udělat, třeba dokončit projekt nebo splnit úkoly, ale prostě se mi do toho nechce. Je to jako kdybych měl na sobě nějaký těžký plášť, který mi brání v pohybu. Zkoušel jsem různé triky, jako nastavit si konkrétní cíle nebo si odměňovat za splnění úkolů, ale většinou to moc nefunguje. Když přijde čas na práci, tak se mi chce jenom sedět a nic nedělat. Nevíte, jak z toho ven? Co děláte vy, když nemáte chuť pracovat? Jak překonat tu lenost a najít ten správný impuls k tomu se do toho pustit? Myslím, že spousta lidí má podobný problém, ať už jde o podnikání nebo jen o školu. Jak si udržet motivaci i v těžkých chvílích? Každý den se snažím najít důvod, proč bych měl pracovat, ale nějak to nefunguje. Co byste doporučili? Jaké techniky nebo metody vám pomáhají zvednout se od stolu a udělat něco produktivního?

167 slov
1.7 minut čtení
31. 5. 2024
Ondřej Kovář

Zkoušel jsi třeba rozdělit úkoly na menší části? Někdy je ten velkej projekt tak zastrašující, že se radši vůbec nepustíš. Takže si dej nějaký malý cíl, třeba 15 minut práce a pak si udělej pauzu. To mi dost pomáhá. Můžeš si taky nastavit nějakou příjemnou hudbu nebo pití, co máš rád, aby sis to víc užil. A taky – zkus se zaměřit na to, proč to děláš, co ti to přinese. Možná se ti vyplatí si napsat, co všechno získáš, když ten úkol dokončíš. Zkus si udělat plán a držet se ho, nemusí být dokonalý, hlavně aby byl prostý. A někdy pomáhá prostě vypadnout ven na vzduch, trochu se projít a pak naskočit zpátky do práce s čerstvou hlavou.

119 slov
1.2 minut čtení
13. 1. 2025
František Smola

Tak to znám. Někdy je fakt těžký se donutit k práci. Zkusil jsi třeba rozdělit si úkoly na menší části? Když vidíš, že něco není tak velký sousto, můžeš se do toho líp pustit. Taky pomáhá mít nějakou rutinu, třeba si určovat konkrétní čas na práci a na odpočinek. Změna prostředí může taky udělat divy, třeba jít do kavárny nebo jinam, kde se budeš cítit líp. Mě třeba pomáhá udělat si seznam věcí, co chci udělat a pak to odškrtávat, to mi dodává pocit pokroku. A co takhle zkusit nějakou inspiraci od lidí, co dělají podobné věci? Občas stačí jen slyšet, jak někdo jiný překonal lenost a dostal se zpátky do hry. A hlavně si na sebe nedělej moc tlak – někdy je prostě v pohodě si dát pauzu a vrátit se k tomu později.

135 slov
1.4 minut čtení
8. 1. 2025
Ladislav Marek
Succeed.cz/Články/Motivace a inspirace
Motivace vs. Disciplinovanost: Klíč k úspěchu v podnikáníObjevte, jak motivace a disciplína ovlivňují vaše podnikání a jak je efektivně kombinovat pro dosažení úspěchu.
1000 slov
10 minut čtení
18. 10. 2023
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky