Succeed.cz/Fórum/Jak zůstat disciplinovaný při práci z domova?

Jak zůstat disciplinovaný při práci z domova?

Práce z domova je v poslední době stále populárnější, ale já se s tím nějak nemůžu popasovat. Mám problém s disciplínou. Když sedím u svého stolu, obvykle mě láká se podívat na sociální sítě nebo se jít podívat na Netflix, místo abych se soustředil na práci. Zkoušel jsem už různé techniky, jako je Pomodoro nebo si nastavovat přesně rozdělený čas na práci a pauzy, ale stejně mě vždycky něco rozptýlí. Jak to děláte vy? Jak si vlastně udržujete tu disciplínu a motivaci, když pracujete z domova? Myslíte, že je důležité mít nějaký pevný režim nebo rutinu? Co třeba vaší pracovní prostor? Udělali jste něco speciálního, aby to bylo pro vás příjemnější a soustředěnější? Dáváte si nějaké cíle na den nebo týden? Hledám tipy a rady, co funguje ostatním. Jak se vyrovnáváte s prokrastinací, když nikdo nestojí nad vámi a nehlídá vás? Zajímalo by mě také, jestli máte nějaké oblíbené aplikace nebo nástroje, které vám pomáhají udržet se na trati. Každopádně, jak to vidíte vy? Co byste mi doporučili, abych zůstal disciplinovaný a produktivní při práci z domova?

177 slov
1.8 minut čtení
25. 3. 2024
Šárka Pešková

Když pracuju z domova, tak se snažím dodržovat pár jednoduchých pravidel. První je mít jasně vymezený pracovní prostor, ideálně někde, kde se necítím jako doma v obýváku. Snažím se, aby to bylo místo jen na práci. Co se týče rutiny, tak si dělám seznam úkolů na den a to mi pomáhá zůstat na trati. Mám práci rozdělenou do bloků, používám k tomu třeba aplikaci Trello nebo Todoist, abych nezapomněl na důležité věci.

Od rána mám jasný plán a snažím se dodržovat časové úseky. Když cítím potřebu prokrastinovat, tak si dám krátkou pauzu, ale vím, že max. na 5 minut. Dobrý je i vyhnout se sociálním sítím během pracovní doby – buď je blokuju, nebo mám čas na prohlížení až po práci.

A co se týče motivace? Tak tu si udržuju tím, že si nastavuju malé cíle a vždycky se odměním za splnění nějakého úkolu – třeba si dám kávu nebo jdu na chvíli ven. Vždycky mi to pomůže se znovu soustředit.

159 slov
1.6 minut čtení
17. 1. 2025
Vladimíra Vacková

Zůstat disciplinovaný při práci z domova fakt není snadný úkol. Mám pár tipů, co mi pomohly. První, co jsem udělal, bylo nastavit si pevný čas na práci. Ráno začínám v 8 a končím v 16, takže mám jasný rámec. Pomodoro používám taky, ale spíš ho kombinovat s delšími bloky práce, třeba 1-2 hodiny a pak pauza. Důležitý je mít i pracovní prostor – jasně oddělený od zbytku bytu. Snažím se každý den mít stejnou rutinu, jako bych šel do kanceláře, takže snídaně, sprcha, oblečení do „pracovního“. A co se týče cílů – dělám si seznam úkolů na den a snažím se to dodržovat. Když mě něco rozptýlí, tak prostě vypadnu ven na chvíli nebo si dám kafe. A ohledně aplikací – Trello mi pomáhá s organizací úkolů a Focus@Will zase s koncentrací. Prokrastinace je těžká, ale když máš plán a víš, co máš dělat, jde to líp.

147 slov
1.5 minut čtení
23. 1. 2025
Robert Janoušek
Succeed.cz/Články/Motivace a inspirace
Motivace vs. Disciplinovanost: Klíč k úspěchu v podnikáníObjevte, jak motivace a disciplína ovlivňují vaše podnikání a jak je efektivně kombinovat pro dosažení úspěchu.
1000 slov
10 minut čtení
18. 10. 2023
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky