Succeed.cz/Fórum/Jak se dá aplikovat Eisenhowerova matice na každodenní úkoly?

Jak se dá aplikovat Eisenhowerova matice na každodenní úkoly?

Zajímalo by mě, jak konkrétně používat Eisenhowerovu matici v praxi, když mám každý den spoustu úkolů, kterým se musím věnovat. Mám pocit, že mi to pomůže lépe si zorganizovat čas a priority, ale nevím, jak začít. Například, když mám úkoly jako vyřízení e-mailů, příprava na schůzky a pak i nějaké osobní věci jako nakoupit nebo jít na cvičení. Jak bych měl tyto úkoly rozdělit do jednotlivých kvadrantů matice? Může mi někdo ukázat konkrétní příklady, jak to dělá on sám? A co když se některé úkoly zdají být naléhavé, ale vlastně nejsou až tak důležité? Jak to poznám? Jak to funguje v každodenním životě? Opravdu pomáhá mít všechno roztříděné takto vizuálně? Mám strach, že se do toho zamotám a nakonec mi to zabere víc času než samotné úkoly. Díky předem za rady!

131 slov
1.3 minut čtení
1. 8. 2024
Zuzana Dvořáčková

Eisenhowerova matice je fakt super nástroj na zorganizování úkolů. Můžeš si ji rozdělit na čtyři kvadranty: urgentní a důležité, důležité, ale ne urgentní, urgentní, ale ne důležité, a nakonec ani urgentní, ani důležité. Takže když máš úkoly jako vyřízení e-mailů nebo přípravu na schůzky, tak to většinou spadá do prvního kvadrantu, protože to musíš udělat hned. Ale třeba nakoupit nebo jít na cvičení spadá do kvadrantu důležité, ale ne urgentní – můžeš si na to vyhradit čas později.

Zkus si každý den napsat seznam úkolů a pak je rozdělit do těchto čtyř kategorií. Můžeš mít i vizuální pomůcku – prostě papír s křížem a čtyři části. Když uvidíš, co je opravdu důležité, tak ti to pomůže se rozhodnout, co dělat jako první.

Někdy se úkoly můžou zdát naléhavé, ale třeba ve skutečnosti nejsou tak důležité – tady ti pomůže se zamyslet nad tím, jaký to má dopad na tvůj cíl nebo život. Co se týče toho, že by ti to zabralo víc času než samotné úkoly – to se může stát na začátku, ale jakmile se dostaneš do rytmu, budeš to zvládat rychleji. Zkus to párkrát a uvidíš! Mně to hrozně pomohlo.

192 slov
1.9 minut čtení
25. 12. 2024
Antonín Jirásek

Eisenhowerova matice je fakt super nástroj na organizaci úkolů. V podstatě rozdělíš věci do čtyř kvadrantů podle toho, jak jsou důležité a naléhavé. Takže si vezmi všechny úkoly, třeba vyřízení e-mailů, přípravu na schůzky, nákup a cvičení, a začni je klasifikovat.

1. Kvadrant 1 (Důležité a Naléhavé): Sem dej úkoly jako příprava na schůzky, pokud je to do zítra. To jsou věci, které musíš udělat hned.

2. Kvadrant 2 (Důležité, ale Ne naléhavé): Tady bys měl mít třeba cvičení nebo plánování dlouhodobějších projektů. Tyhle úkoly jsou důležité pro tvou dlouhodobou pohodu a úspěch, ale nemusejí být udělané okamžitě.

3. Kvadrant 3 (Naléhavé, ale Ne důležité): Například ty e-maily, co se zdají být urgentní, ale často nejsou tak zásadní. Můžeš je delegovat nebo si na ně vyhradit určitou dobu během dne.

4. Kvadrant 4 (Ne důležité a Ne naléhavé): Sem dej věci jako sledování seriálů nebo brouzdání po internetu bez cíle.

Sice to může na první pohled vypadat jako ztráta času, ale když si to seřadíš, můžeš se soustředit na to, co je fakt důležité. S praxí si zvykneš a uvidíš, že se ti tím uvolní víc času na věci, které fakt stojí za to. Hlavně buď flexibilní, někdy se úkoly mění a je dobrý se tomu přizpůsobit.

202 slov
2 minut čtení
11. 8. 2023
Monika Matějková
Succeed.cz/Články/Časový management
Prioritizace úkolů podle Eisenhowerovy matice: Jak na to a proč je to důležité?Objevte, jak efektivně třídit úkoly pomocí Eisenhowerovy matice a zjistěte, proč je prioritizace klíčem k úspěchu v osobním i pracovním životě.
1000 slov
10 minut čtení
20. 3. 2020
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky