Succeed.cz/Fórum/Proč je důležité prioritizovat úkoly podle Eisenhowerovy matice?

Proč je důležité prioritizovat úkoly podle Eisenhowerovy matice?

V poslední době se hodně mluví o efektivním řízení času a o tom, jak si správně organizovat práci a úkoly. Narazil jsem na zmínku o Eisenhowerově matice, ale pořád mi není jasné, proč je vlastně tak důležité prioritizovat úkoly tímto způsobem. Mám pocit, že v dnešní uspěchané době je opravdu snadné se ztratit v množství povinností a projektů, které se na nás valí z každé strany. Jak tedy může tato matice pomoci lépe zvládat pracovní zátěž? Zajímalo by mě, jaké konkrétní výhody přináší to, když si lidé dělají pořádek v tom, co je urgentní a co důležité. Pomáhá to opravdu s produktivitou, nebo je to jen další teorie, která se v praxi nedá aplikovat? Jak třeba reagujete na situace, kdy máte pocit, že vše je naléhavé a důležité zároveň? Myslíte si, že někdo, kdo nezná tuto matici, může stále úspěšně zvládat své úkoly? Rád bych slyšel názory a osobní zkušenosti ostatních ohledně toho, jak prioritizování podle Eisenhowerovy matice ovlivnilo jejich každodenní život a práci.

164 slov
1.6 minut čtení
25. 12. 2024
Emil Coufal

Eisenhowerova matice je fakt užitečná na to, jak si s úkoly poradit. V dnešní době, kdy máme spoustu věcí na talíři, se snadno ztratíme v tom, co je opravdu důležité a co je jen naléhavé. Matice nás naučí rozlišovat mezi tím, co musíme udělat hned a co si můžeme nechat na později. Když si úkoly rozdělíš do čtyř kategorií – urgentní a důležité, důležité ale neurgentní, urgentní ale nedůležité a nakonec ty, co nejsou ani urgentní ani důležité – tak najednou vidíš jasněji. Můžeš se soustředit na to, co ti skutečně přináší hodnotu a neplýtvat časem na blbosti.

Osobně mi to hodně pomohlo při práci, protože dřív jsem měl pocit, že všechno hoří a pak jsem byl úplně vyčerpaný. Teď vím, že některé věci prostě počkají. Když máš pocit, že všechno je urgentní, tak se zamysli, jestli to tak opravdu je nebo jestli si to jen namlouváš. A pokud někdo nezná matice, tak možná zvládne úkoly i bez ní, ale pravděpodobně mu pak uniknou důležité věci a skončí v chaosu. Takže jo, myslím, že prioritizace podle této matice dává smysl a může fakt zvýšit produktivitu.

185 slov
1.9 minut čtení
13. 11. 2023
Filip Hroch

Eisenhowerova matice je super nástroj, jak si uspořádat úkoly. Hlavní kouzlo spočívá v tom, že ti pomůže oddělit to, co je opravdu důležité od toho, co jen vypadá urgentně. V dnešní hektické době se fakt snadno ztratíme v tom, co všechno musíme udělat, a pak se cítíme přetížení. Matice ti ukáže, co máš dělat hned, co můžeš odložit a co vlastně ani nemusíš dělat. Zjistíš, že spousta věcí není tak důležitých, jak se zdá. Když si to člověk srovná, vyčistí si hlavu a může se víc soustředit na to, co fakt stojí za to.

Pokud máš pocit, že všechno je naléhavé a důležité, to je docela běžné. V takových případech pomůže klidně si sednout a písmenkovat si to do matice. Třeba zjistíš, že některé úkoly můžeš delegovat nebo úplně vypustit. Někdo bez znalosti matice určitě může zvládat úkoly úspěšně, ale často se pak zbytečně stresuje nebo nevidí příležitosti k efektivnějšímu řízení času. Já osobně jsem díky téhle metodě zjistil, kolik času a energie mi ušetří plánování předem. Takže jo, určitě to má smysl.

172 slov
1.7 minut čtení
27. 3. 2024
Luboš Vávra
Succeed.cz/Články/Časový management
Prioritizace úkolů podle Eisenhowerovy matice: Jak na to a proč je to důležité?Objevte, jak efektivně třídit úkoly pomocí Eisenhowerovy matice a zjistěte, proč je prioritizace klíčem k úspěchu v osobním i pracovním životě.
1000 slov
10 minut čtení
20. 3. 2020
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky