Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když se mi nedaří a mám chuť to vzdát?

Co dělat, když se mi nedaří a mám chuť to vzdát?

Nedávno jsem se ocitl v situaci, kdy se mi zdá, že všechno, co dělám, je úplně špatně. Snažím se rozjet vlastní podnikání a investice, ale výsledky prostě nechodí. Pracoval jsem na svých nápadech, trávil hodiny učením se o trhu a snažil se najít správné příležitosti. Ale cítím se frustrovaně a vyčerpaně. Všichni kolem mě se zdají mít úspěch, zatímco já se cítím jako na místě. Teď o tom přemýšlím, jestli to má vůbec smysl a jestli by nebylo lepší to vzdát. Jak vlastně překonat ten pocit zoufalství a ztráty motivace? Jak najít znovu chuť do práce, když vás všechny ty neúspěchy tak moc demotivují? Jaké strategie nebo rady byste doporučili lidem, kteří se cítí v pasti a chtějí se posunout dál? Měli jste někdy podobnou zkušenost? Co vám pomohlo najít novou energii a motivaci i ve chvílích, kdy se zdálo, že už není cesty zpět? Děkuji za jakékoli tipy nebo osobní příběhy.

152 slov
1.5 minut čtení
9. 9. 2022
Roman Černý

Mám podobnou zkušenost, takže chápu, jak se cítíš. Když se ti nedaří, je snadné začít mít pocit, že to nemá smysl. První věc, co bych doporučil, je prostě si dát pauzu. Občas je dobré od toho všeho na chvíli odstoupit a vyčistit si hlavu. Zkus si najít něco, co tě baví, ať už je to sport, čtení nebo jen procházka.

Další věc je zhodnotit, co jsi dosud udělal. Jako podnikatel se pořád učíš a každý neúspěch ti dává nějakou zkušenost. Zkus se zaměřit na malé cíle – místo toho, abys viděl velký sen jako celek, rozděl ho na menší kousky. Každý malý úspěch tě posune dál a třeba tě i nakopne.

Někdy pomůže i mluvit s někým, kdo má podobné ambice nebo kdo už prošel podobnými problémy. Sdílení pocitů může být osvobozující a dostaneš nový pohled na věc. Nakonec buď trpělivý – úspěch většinou nepřijde ze dne na den. Hlavně nevzdávej to úplně; někdy stačí jen malá změna v přístupu nebo myšlení a můžeš se posunout dál.

167 slov
1.7 minut čtení
16. 7. 2024
Renata Bartošová

Jasně, tohle je fakt těžký. Všichni jsme si tím prošli, když se snažíme něco rozjet a vidíme jen neúspěchy. Mě třeba hodně pomohlo zaměřit se na malý kroky a nesrovnávat se s ostatníma. Někdy je fajn si udělat pauzu a nechat věci uležet v hlavě. Můžeš zkusit najít někoho, kdo má podobné zájmy a popovídat si o tom, co děláš – občas i pohled zvenku může otevřít nové cesty. Důležitý je nevzdávat to hned, protože úspěch většinou přijde po hodně pokusech a chybách. Zkus se soustředit na to, co tě na tom baví, a ne jen na výsledky. Když já jsem byl v podobný situaci, pomohlo mi si napsat, co jsem už dosáhl a co mě baví. To ti může dodat nějakou energii jít dál.

125 slov
1.3 minut čtení
8. 12. 2024
Miroslav Moravec
Succeed.cz/Články/Krizové situace
Jak se postavit k neúspěchu a znovu najít motivaci?Objevte praktické kroky, jak překonat osobní i profesní neúspěchy a najít novou motivaci pro své cíle.
1000 slov
10 minut čtení
11. 10. 2021
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky