Succeed.cz/Fórum/Jak si znovu najít motivaci po neúspěchu?

Jak si znovu najít motivaci po neúspěchu?

Nezvládl jsem pár důležitých projektů, které pro mě byly opravdu zásadní. Po každém neúspěchu se cítím čím dál hůř a mám pocit, že už to nikdy nepůjde. Jakmile se mi něco nedaří, úplně ztrácím motivaci a nevím, jak se donutit jít dál. Není to jen o tom, že bych měl vědět, co dělat po neúspěchu, ale hlavně jak znovu najít tu jiskru, ten drive. Zkoušel jsem si psát cíle a plánovat si dny, ale stejně to vždycky skončí tak, že se mi do ničeho nechce. Chtěl bych se zeptat vás, kteří jste prošli podobnými situacemi, jak jste našli sílu postavit se na nohy a začít znovu. Jaké triky používáte na to, abyste se motivovali? Pomohlo vám nějaké čtení nebo kurzy? Jak se zbavit pocitů selhání a posunout se dál? Někdy mi přijde, že ostatní mají život tak snadný a já se jen motám v kruhu. Opravdu nevím, kde začít, tak budu rád za každou radu.

155 slov
1.6 minut čtení
6. 2. 2023
Patrik Pražák

Takže, tohle je dost běžný problém, já jsem si tím taky prošel. Když narazíš na neúspěch, můžeš mít pocit, že jsi v pasti. Zkusil bych se na to podívat z jiného úhlu. Místo toho, abys se soustředil na to, co nevyšlo, zkus najít něco pozitivního v tom, co ses naučil. Učení se z chyb je fakt důležitý krok.

Mě osobně pomohlo zaměření na menší cíle. Když máš velký projekt a ten nevyjde, je těžký najít motivaci k něčemu dalšímu. Ale když si stanovíš malý cíle, je to snazší. Například si dej za cíl udělat jednu věc denně, i když je to jen přečíst článek nebo napsat pár vět o svých myšlenkách.

Další věc – snaž se nebýt na sebe tak tvrdý. Každý selhání neznamená konec světa. Všichni máme špatné dny, a je v pohodě si dát pauzu a zregenerovat. Zkus si najít čas na hobby nebo něco, co tě baví.

Taky doporučuju se obklopit pozitivními lidmi – ti s tebou mohou sdílet svoje zkušenosti a povzbudit tě. A pokud ti to pomáhá, čti knihy nebo poslouchej podcasty o motivaci a překonávání překážek.

Hlavně buď trpělivý. Někdy trvá, než se dostaneš zpátky na nohy, ale jakmile začneš malými krůčky, uvidíš pokrok a ten tě nakopne dál.

203 slov
2 minut čtení
29. 10. 2023
Libor Šindelář

Jasně, tohle je fakt těžký. Každý neúspěch může srazit sebevědomí a motivaci, ale není to konec světa. Zkus se zaměřit na malé kroky místo velkých cílů. Místo plánování velkých projektů si dej něco jednoduchého, co tě potěší. Třeba si dej úkol na den, co se dá splnit během pár hodin.

Další věc, co pomáhá, je obklopit se lidmi, kteří tě podporují. Někdy stačí jen poslouchat příběhy ostatních, co už taky zažili pád a vzkříšení. Můžeš zkusit nějaké knížky o osobním rozvoji nebo motivaci, ale hlavně se nedívej na úspěchy ostatních - každý má svůj boj.

A taky nezapomínej na to, že selhání je často součástí úspěchu. Zkus si napsat, co jsi se z neúspěchů naučil a jaký další krok můžeš udělat. Někdy to chce prostě chvíli klid a pak se zase vrátit do hry. Hlavně to nevzdávej.

135 slov
1.4 minut čtení
11. 5. 2024
Elena Světlíková
Succeed.cz/Články/Krizové situace
Jak se postavit k neúspěchu a znovu najít motivaci?Objevte praktické kroky, jak překonat osobní i profesní neúspěchy a najít novou motivaci pro své cíle.
1000 slov
10 minut čtení
11. 10. 2021
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky