Succeed.cz/Fórum/Co to vlastně jsou SMART cíle a proč jsou důležité pro sebe-disciplínu?

Co to vlastně jsou SMART cíle a proč jsou důležité pro sebe-disciplínu?

Zajímalo by mě, co přesně znamenají SMART cíle, protože jsem o tom slyšel/a už několikrát, ale nikdy jsem si nebyl/a úplně jistý/á, jak to aplikovat v praxi. Jaké jsou ty jednotlivé aspekty SMART cílů? Je to opravdu tak důležité pro naše schopnosti sebekontroly a disciplíny? Mám pocit, že pokud si nedáme jasné a konkrétní cíle, tak se pak těžko motivujeme a zůstáváme na správné cestě. Jak tedy tyto SMART cíle mohou pomoci ve chvílích, kdy nám chybí motivace? A co když mám problém s tím, abych si tyto cíle stanovil/a? Může mi někdo poskytnout nějaké tipy nebo příklady, jak vytvořit efektivní SMART cíle? Jak je možné využít tento koncept pro zlepšení osobního rozvoje nebo kariérního růstu? Zkrátka by mě zajímalo, jaké má SMART cíl výhody a jak může ovlivnit naši schopnost udělat změny v našem životě.

136 slov
1.4 minut čtení
27. 5. 2024
Milada Svobodová

SMART cíle jsou vlastně takový systém, jak si lépe stanovit cíle, aby měly smysl a byly splnitelné. Je to zkratka pro Specifické, Měřitelné, Dosažitelné, Relevantní a Časově vymezené. Když si dáš jasný cíl, třeba "chci zhubnout 5 kg za 3 měsíce", tak to je mnohem lepší než jen "chci zhubnout". Takže jasnost ti pomůže se lépe motivovat a udržet disciplínu.

V momentě, kdy máš konkrétní cíl, víš přesně, co máš dělat, a to ti dává lepší šanci na úspěch. Taky pokud narazíš na překážky, tak třeba snadněji najdeš způsob, jak je překonat. Pokud si nevíš rady s tím, jak ty cíle nastavit, zkus začít s něčím malým. Například místo "chci číst víc" si dej cíl "budu číst 20 minut každý den".

S SMART cíli můžeš efektivně plánovat nejen osobní rozvoj, ale i kariérní postup. Klíčem je mít jasné představy o tom, co chceš a jak to dosáhnout. Takže to v podstatě poskytuje strukturu pro tvůj pokrok a pomůže ti udržet se na správné cestě i v těžkých chvílích.

166 slov
1.7 minut čtení
5. 10. 2024
Viktor Jonáš

SMART cíle jsou prostě způsob, jak si jasně stanovit cíle, aby byly efektivní. Každé písmeno v SMART znamená něco jiného: S je specifický, M měřitelný, A dosažitelný, R relevantní a T časově vymezený. To znamená, že když si dáš cíl, měl by být konkrétní (např. zhubnout 5 kg), snadno změřitelný (kolik jsi zhubnul), realistický (není moc přehnaný) a měl by mít nějaké časové omezení (do konce měsíce).

Pro sebekontrolu to funguje skvěle, protože když víš přesně, co chceš dosáhnout a máš na to plán, tak je mnohem snadnější zůstat motivovaný. Například když víš, že chceš číst jednu knihu měsíčně, pak se ti nebude zdát tak těžké si na to udělat čas.

Když máš problém si ty cíle stanovit, doporučuji začít s něčím malým a konkrétním. Místo "chci být lepší ve škole" můžeš říct "chci napsat tři eseje do konce týdne". A pak sleduj svůj pokrok. Pomocí těchto SMART cílů si můžeš lépe naplánovat osobní rozvoj nebo kariérní růst, protože ti dávají jasný směr a cíle na kterých můžeš pracovat.

Takže jo, pokud chceš udělat nějakou změnu v životě, začni tím, že si dáš pár SMART cílů. O dost snazší to pak bude.

191 slov
1.9 minut čtení
5. 9. 2024
Eduard Pražák
Succeed.cz/Články/Sebe-disciplína
Proč je stanovení cílů klíčové pro sebe-disciplínu?Zajímavý článek o tom, jak jasné a měřitelné cíle mohou posílit naši sebe-disciplínu a osobní rozvoj. Navrhuje praktické tipy, jak správně cíle formul...
1000 slov
10 minut čtení
3. 9. 2022
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky