Succeed.cz/Fórum/Jak začít s disciplínou, když mi ještě nikdy nešla?

Jak začít s disciplínou, když mi ještě nikdy nešla?

Možná se to zdá jako jednoduchý úkol, ale pro mě je to obrovská výzva. Vždycky jsem měla problém s tím dodržovat nějaký plán nebo se orientovat v povinnostech. Ráda bych se zeptala, jak vlastně začít budovat disciplínu, když jsem ji nikdy neměla. Mám pocit, že mi chybí podmínky k tomu, abych byla úspěšná v podnikání nebo při studiu. Často se nechám rozptýlit a odkládám věci do poslední chvíle. Takže co dělat, když chci být disciplínovanější? Je lepší začít s malými cíli a postupně je zvyšovat? Jaké techniky byste doporučili pro zlepšení soustředění a motivace? Vím, že je důležité mít nějaký systém, který mi pomůže organizovat čas, ale nevím jak na to. Existují nějaké konkrétní nástroje nebo metody, které by mohly fungovat? A co děláte vy, když se cítíte bez energie nebo vám chybí vůle pokračovat? Jak zvládáte ty dny, kdy je těžké se donutit k práci nebo k učení? Potřebovala bych nějaké tipy na to, jak udělat první krok k lepší disciplíně a efektivnější práci. Mám strach, že nikdy nezvládnu být tak organizovaná jako ostatní, ale opravdu to chci změnit. Tak co na to říkáte?

185 slov
1.9 minut čtení
22. 10. 2022
Zdeňka Vávrová

Zkus začít s malýma krokama, třeba si udělej seznam úkolů na den a zaměř se na to, co můžeš udělat teď hned. Nechci tě strašit, ale i malý úspěch ti může dodat motivaci do dalšího dne. Pomůže taky strukturovat si čas – zkus si nastavit nějaký časový blok, třeba 25 minut práce a 5 minut pauza (to je technika pomodoro). Vytvoř si rutinu, klidně si ji zapisuj, ať máš něco konkrétního před sebou. A když se ti nebude chtít, zkus najít něco, co tě nadchne – třeba si dej odměnu za splnění úkolu. A neboj se toho, že se občas vykašleš na plán, to se stává každému. Důležité je se k tomu pak vrátit a nepropadat panice.

117 slov
1.2 minut čtení
20. 12. 2024
Jiří Šváb

Začít s disciplínou je fakt těžký, když na to nejsi zvyklá. Osobně bych doporučil začít s malýma cílama, třeba si každý den stanovit jednu nebo dvě věci, co potřebuješ udělat. Třeba si na stůl dej seznam úkolů a každý splněný úkol si odškrtni, to docela motivuje. Zkus si udělat nějaký časový blok, kdy se soustředíš jen na práci - třeba 25 minut pracovat a pak 5 minut pauza (to je něco jako Pomodoro technika). Jinak mě pomáhá mít na stole jen to, co potřebuji, abych se tolik nerozptylovala. Když nemám energii, dám si krátkou procházku nebo pár cviků – to mi vždycky dodá šťávu. A buď na sebe hodně hodná, ty pokroky budou postupné a nečekej zázraky hned. Jednak je super mít nějaký systém, ale ten si musíš najít sama, co ti vyhovuje. Takže zkoušej a uvidíš! Držím palce!

139 slov
1.4 minut čtení
14. 9. 2024
Emil Tichý
Succeed.cz/Články/Sebe-disciplína
Jak překonávat prokrastinaci pomocí sebe-discipline?Praktické techniky a strategie pro překonání prokrastinace a zvýšení produktivity pomocí sebe-discipline.
1000 slov
10 minut čtení
16. 7. 2022
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky