Succeed.cz/Fórum/Jak balancing práce a rodiny ovlivňuje mé duševní zdraví?

Jak balancing práce a rodiny ovlivňuje mé duševní zdraví?

Zajímalo by mě, jak vlastně ta rovnováha mezi prací a rodinou ovlivňuje naše duševní zdraví. V posledních letech se hodně mluví o tom, jak je důležité najít si čas na odpočinek, ale jak to vlastně udělat, když se člověk snaží zvládnout pracovní závazky a zároveň se postarat o rodinu? Mám pocit, že často žiju ve stresu, protože se snažím být dobrý rodič i zodpovědný zaměstnanec, ale občas to působí jako boj na dvou frontách. Jak si udržet pozitivní přístup, když mám pocit, že čas není na mé straně? Je to normální cítit se vyčerpaný nebo dokonce v depresi z toho neustálého honění se za povinnostmi? Jaké strategie byste doporučili pro udržení duševního zdraví v této hektické době? Existuje nějaký způsob, jak lépe organizovat svůj čas tak, aby mi zbývalo víc prostoru pro rodinu i sebe? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních lidí, kteří se také snaží balancovat práci a rodinu bez toho, aby jim to narušilo psychickou pohodu. Děkuju!

160 slov
1.6 minut čtení
21. 9. 2020
Milan Bílek

Jo, tohle je problém, se kterým se potýká fakt hodně lidí. Ta rovnováha mezi prací a rodinou je fakt těžká. Často se cítím vystresovaný, protože chci být dobrý rodič a zároveň odvádět dobrou práci, ale prostě to ne vždycky klape. Je normální cítit se vyčerpaně, zvlášť když se snažíš stihnout všechno.

Jedna věc, co mi pomohla, je plánování. Zkus si udělat jasný rozvrh, kdy se budeš věnovat rodině a kdy práci. Taky se snažím najít si chvíli pro sebe aspoň na krátký odpočinek nebo něco, co mě baví. Mít nějaký čas bez dětí nebo práce je fakt důležitý. Někdy stačí jen půl hodinky, abych si trochu vyčistil hlavu.

Je dobrý si uvědomit, že nemáš být perfektní ve všem. Někdy to prostě nevyjde a to je ok. Zkus se obklopit lidma, co tě chápou a kteří mají podobné problémy. Otevřeně si o tom s nimi promluv a třeba se navzájem podpoříte.

Zkrátka, snaž se najít malý radosti v každodenním shonu, i drobnosti můžou zlepšit náladu a duševní zdraví.

166 slov
1.7 minut čtení
12. 2. 2023
Marcela Šrámková

Tahle rovnováha je fakt těžká. Často se cítím vyhořelý, protože snažím se být ideální rodič a k tomu splnit všechny pracovní povinnosti. Je normální mít pocit, že ti čas utíká mezi prsty a že nic nestíháš. Zkoušel jsem pár věcí, co mi pomohly, třeba si na víkendy naplánovat rodinné aktivity, které mě donutí vypnout od práce. A taky zkusit delegovat úkoly, nejen v práci, ale i doma. Mít bylinky nebo něco, co si můžeš udělat pro sebe – třeba jen půlhodinka s knížkou nebo procházka. Taky jsem zjistil, že je fajn občas říct ne. Když se ti to všechno začne hromadit, klidně si udělej den volna. Nejde to furt hrnout všechno do sebe. Duševní zdraví je důležitý a je potřeba na sebe dávat pozor. Takže jo, není na škodu si občas říct, že potřebuješ čas jen pro sebe.

138 slov
1.4 minut čtení
5. 12. 2024
Barbora Dubská
Succeed.cz/Články/Psychohygiena
Vyvažuji práci a osobní život: Klíč k duševní pohodě?Objevte osvědčené techniky a strategie, jak efektivně oddělit pracovní povinnosti od osobního života a dosáhnout duševní pohody.
1000 slov
10 minut čtení
12. 3. 2020
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky